Köhögés kínoz? Készíts mézes csuprot fekete retekből!

Köhögés kínoz? Készíts mézes csuprot fekete retekből!

Köhögés kínoz? Készíts mézes csuprot fekete retekből!

Ma kissé meghökkentem, amikor bekukkantottam  az óvodai csoportszobába, ahol csak néhány gyerek lézengett.

– Mindenki beteg-tárta szét a karját az óvóbácsi.

Miután lecsengett a téli szünet előtt kezdődő hányós-hasmenéses vírus, most a köhögés küldi táppénzre az szülőket és a gyerekeket. Így is hallani azonban imitt-amott köhécselő gyerkőcöket, akik nem náthásak, lázuk sincs, így járnak továbbra is óvodába.

Sajnos a fiam is a notórius köhögők közé tartozik. A sokadik fül-orr-gégészeti majd gyermekorvosi vizsgálat sem talált semmit. Köhög.

– Kicsit piros a torka. Mehet oviba- közölte a fül-orr-gégész.

Hogy telnek a napok?  Lándzsás útifűvel, hársfa és kamillateával, este pedig illóolajos fürdetéssel enyhítjük a tüneteket. És persze lámpázunk, ahányszor csak lehet.

Tegnap szereztem némi fekete retket a zöldségesnél, hogy összekutyuljam a mézes fekete retket, amivel igyekszünk kúrálni szegényt.

De miért a fekete retek?
A fekete retket tartalmazó készítményeket elsősorban az epeproblémákkal küszködők keresik a drogériákban és bioboltokban. Nem véletlenül! A fekete retek ugyanis megakadályozza az epekőképződést, ellenállóvá tesz az epegyulladással szemben. Aki nem tudja megoldani a fekete retek beszerzését, annak csepp és tabletta formájában is nagy segítséget nyújt ez a növény.
A téli időszakban azonban nemcsak az epéjükkel kínlódók vásárolnak fekete retket. Ez a zöldség ugyanis igen jó gyógyír torokfájásra és légúti gyulladásra is. A keleti orvoslás már ősidők óta segítségül hívja köhögés, rekedtség és különféle vírusos betegség idején is.
Ehhez többféleképp felhasználhatjuk a friss fekete retket, de talán a legpraktikusabb, ha mézes csuprot csinálunk belőle, és ebből kanalazzuk ki a gyógyító levet.
Így készítsd el!
1. Moss meg egy nagyobb, feszes húsú fekete retket, és vágd félbe!
vagva
2. Óvatosan kanalazd ki a belsejét! A másik felét se dobd ki!
ures
3. Töltesd meg mézzel! Figyelj arra, hogy ne legyen teljesen tele, mert a retek bőséges levet fog ereszteni!
feketeretek_mez1
A kivájt fekete retekből összedobhatsz egy remek téli salátát. Itt találsz receptet hozzá.
Még hatékonyabb lesz azonban a köhögés elleni szer, ha a kikanalazott retket apró darabokra vágod, és beleteszed a mézbe.
5. Irány a hűtő!
Amikor kész a mézes csupor, és helyet kapott benne a méz is, tedd rá a tetejét, és mehet a hűtőbe, hogy legalább 12 órát pihenjen. Ekkor levet ereszt a fekete retek, amit a mézzel együtt kikanalazva tudtok hasznosítani köhögés ellen.
Így használjátok!
Felnőtteknek naponta 3-4-szer, gyerekeknek napi egy-két alkalommal egy teáskanálnyi javasolt, elsősorban este. A kikanalazott mézet mindig pótold, egészen addig, míg a retek meg nem puhul. Ekkor új csuprot készíthetsz, ha szükséges.
Mit tartalmaz a fekete retek?
A friss gyökér hatóanyagai közül a C-, B1- és B2-vitamint kell kiemelni, emellett tartalmaz vasat, magnéziumot és kalciumot, foszfort és niacint. Igen gazdag mustárolajban és illóolajban is, és bőségesen tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket.
Ismeritek a retekkel kapcsolatos népi bölcsességet?
„A retek reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság”-mondták az öregek.  No, nem kell a legrosszabbtól tartani, ha épp a reggeliző asztalra jut a retekből, de van némi igazság ebben a régi megfigyelésben.
Mivel sokféle retek létezik, így fontos kiemelni, hogy itt elsősorban a nehezebben emészthető fekete retekről van szó, ami éhgyomorra fogyasztva valóban megterhelheti az emésztést, puffadást is okozhat.
A természetgyógyászok is elsősorban esti fogyasztásra javasolják a fekete retket.
Ezekre figyelj!
  • Egy éves kor előtt a mézfogyasztás szigorúan tilos, ezért egy évesnél fiatalabb gyermek nem kaphat a mézes fekete retekből!
  • Cukorbetegek szintén ne fogyasszák ebben a formában a készítményt. Az ő esetükben diabetikus mézpótlóval lehet pótolni a mézet.
  • Akinek gyomorvérzése, vérző fekélye van, szintén tartózkodjon a mézes fekete retek fogyasztásától.
  • Ha gyomor vagy bélgyulladásban szenvedsz, csak nagyon óvatosan, kis mennyiségben fogyaszd! Kérd orvosod tanácsát!
Facebook Comments