Így készíts otthon dunsztkötést

Így készíts otthon dunsztkötést

Így készíts otthon dunsztkötést

Ti tudjátok, hogy kell dunsztkötést készíteni?

Bevallom, nekem csak halvány emlékeim voltak erről. Most azonban fel kellett elevenítenem ezt a távoli emléket, mert családunk egyik -igencsak makacs- tagja nemrégiben a sebészeten találta magát egy hatalmas gyulladt csomóval a hátán.

Mivel két hetet azzal töltött, hogy “Majd elmúlik magától”, így a sebész azonnal dunsztkötést rakatott rá, és másnap fel kellett nyitni. Mondanom sem kell, hogy nem egy kellemes élmény. Ráadásul amikor kiderült, hogy a későbbiekben is számíthat hasonlóakra, akkor tört csak ki az igazi pánik.

Mivel ismét megjelent egy kisebb csomó ugyanott, és már előre eldöntötte, hogy nem szeretné újra a sebészet vendégszeretetét élvezni, ezért kapott némi gyorstalpalót arról, hogy is kell dunsztkötést készíteni, ami segíthet a csomó kifakadásában, és a genny ürülésében. Így talán jó eséllyel ússza meg az újabb sebészeti beavatkozást.

Egy régi kedves ismerősünk, aki évtizedek óta dolgozik az egészségügyben, rövid szöveges leírást is adott neki, hogy birkózzon meg a feladattal. Természetesen ismét rám hárult a kötöző nővérke feladata, így gondoltam, most megmutatom itt is, mi a teendő akkor, ha párakötést (lánykori nevén: dunsztkötést) kell készítenetek. Nem mondanám, hogy tökéletes lett, mert a ragasztással igencsak kínlódtam, de a lényeget sikerült megvalósítani.

Amire szükséged lesz: Betadine kenőcs, steril gézlap (én 10×10 cm-es vettem), folpack, olló és bőrbarát ragtapasz. Van, aki másféle kenőcsöt használ (pl. a gyógyszertárban kikérhető Burow kenőcsöt vagy jó minőségű zsíros körömvirág kenőcsöt), a lényeg, hogy egyszerű, kellően zsíros kenőcs legyen.

1. Bőrfertőtlenítés

Mivel korábban fekvő beteget ápoltam, akinek felfekvései voltak, így nekem volt itthon fertőtlenítő készítmény (pumpás), amivel könnyen, gyorsan lefertőtleníthettem a bőrfelületet. Ha neked nincs ilyesmid, akkor gyógyszertárban kérj megfelelő készítményt hozzá!

2. Vizes gézlap és kenőcs következik

A kezelendő bőrfelületre méreteztem néhány rétegnyi gézlapot, amit meleg vízzel benedvesítettem. A nedves gézlapra felvittem bőségesen a kenőcsöt, és így helyeztem a bőrre.

1

3. Folpackolj!

Akkora méretű folpackot vágtam, ami szépen lefedte a gézlapot. Ezt ragasztás előtt igyekeztem teljesen kisimítani. A párakötés lényege tulajdonképpen itt található:  a nedves és a száraz réteg között  lévő elválasztó réteg (a folpack) nem engedi át a nedvességet.

2-2

4. Száraz gézlapok jönnek

Végül több rétegnyi száraz gézlappal fedtem le az egészet.

3

5. Ragasztás

Itt bénáztam a legtöbbet. Sehogy sem sikerült megfelelő méretű ragtapaszt vágnom (ahogy a képen is láthatjátok), így két helyen is ragasztottam. Ügyelni kell a gondos ragasztásra, mert a dunsztkötés legalább egy éjszakán át fenn kell, hogy maradjon a bőrfelületen. Én bőrbarát ragtapaszt használtam, hogy az egyébként is érzékeny bőrt, ne kínozzam majd a kötés levételekor.

Ha nem sikerül a kötéssel a váladék ürülését megoldani, akkor ne nyomkodd, ne piszkáld, mert még nagyobb bajt csinálsz! Azonnal irány az orvos!

 

További olvasnivaló a blogon

Facebook Comments