Egy vírus és egy fülfájás? Huszonegyezer forint lesz!

Egy vírus és egy fülfájás? Huszonegyezer forint lesz!

Egy vírus és egy fülfájás? Huszonegyezer forint lesz!

Ahogy a karácsonyi szünetben lázasan keresgéltem AZT a bizonyos zöld lavórt, amit hányás esetén anyukám is előkapott gyerekkoromban, sok minden átfutott az agyamon. A gyerekeimhez képest jómagam bizony rengetegszer voltam beteg. A betegségek között csillapíthatatlan láz, folytonos hányás és számtalan kórházi kezelés is volt, és persze az antibiotikumok teljes skálája, amit egy gyereknek felírhattak a hetvenes-nyolcvanas években. Talán sokszor indokolatlanul is.

gyogyszertar
Fotó: Fortepan -Patikabelső az 1910 évek közepe felé

A családi anekdoták szerint volt olyan, hogy anyu karba kapott és úgy rohant velem a város másik végébe egy lázcsillapító injekcióért. El sem tudom képzelni, hogy mennyi aggódással és mennyi anyagi áldozattal járt ez a sok betegeskedés.

Szerencsére nálunk nagyon ritkán üti fel a fejét betegség a családban, de minden egyes alkalommal megdöbbenek, hogy egy-egy gyors lefolyású probléma miatt milyen mélyen is kell a zsebünkbe nyúlni.

Ti össze szoktátok számolni, mennyibe kerül egy-egy betegség? Én most megtettem, és alig hittem a szememnek.

A téli szünetben a sort egy vírussal indítottuk, ami természetesen mindenkit ledöntött a lábáról. A hányás, hasmenés és láz miatt többféle készítményre is szükségünk volt:

Hasmenés kezelésére szolgáló por (szuszpenzióhoz) 30 tasak:  2400 Ft

Lázcsillapító szirup a gyerekeknek: 1800 Ft

Lázcsillapító tabletta a férjemnek és nekem: 1300 Ft

Hányáscsillapító kúp: 2000 Ft

Probiotikum (30 db-os): 3500 Ft 

Mivel egy jól működő rehidratálót tudtam bekeverni itthon pár alapanyagból, így ORS-t már nem kellett vennünk külön a gyógyszertárban. Hurrá! Ezeknek az ára 300 Ft-tól 2000 Ft-ig terjed egyébként.

299228445_657b33c952_z

Ekkor még úgy gondoltuk, hogy ezzel a 11 000  Ft-os kiadással le is zárult 2016 karácsonyán a betegség-sorozat, de villámgyorsan betársult a vírus mellé egy laza középfül-gyulladás a fiamnál, ami újabb készítményeket tett szükségessé. Kezdetben úgy tűnt, hogy elég lesz egy antibiotikumos fülcsepp kezelés, de egy hét után szájon át szedhető antibiotikum használata is sürgetővé vált.

A lista így folytatódott:

Antibiotikumos fülcsepp: 1700 Ft

Panthenolos orrspray: 1800 Ft

Antibiotikum kúra: 3000 Ft

Gyermek probiotikum-tápszer: 2500 Ft

Hámosító kenőcs a fül felmaródására: 800 Ft

Mivel a gyermek és felnőtt multivitamin, a C-vitamin és a D-vitamin alapból hozzáíródik a téli időszakban a patikai számlához, ezt már nem is számszerűsítem. 

Ahogy készítettem ezt a listát, arra gondoltam, hogy egy szavunk sem lehet. Nincs semmiféle krónikus betegségünk, a gyerekeim nem cukorbetegek, nem lisztérzékenyek és nincs semmilyen táplálékallergiájuk. Nem kell azon agyalnom, hogy mivel pótoljam a lisztet, a tojást, a tejet, és nem kell nagyítóval bogarásznom a termékcímkéket. 

Egyikünk sem szorul speciális élelmiszerekre, gyógyszerekre, tápszerekre vagy készítményekre, amelyeket életünk végéig kellene szednünk. 

De könyörgöm! Egy óvodai vírus és egy fülfájás 21 ezer Ft-ba kerül? Tényleg luxus már egy egyszerű nátha is?

 

Facebook Comments