Ez történik a testeddel, ha megiszol egy Red Bullt

Ez történik a testeddel, ha megiszol egy Red Bullt

Ez történik a testeddel, ha megiszol egy Red Bullt

Az év végi bulik, szilveszteri partik elengedhetetlen kelléke, a folytonos pörgés megalapozója. És persze ne feledkezzünk meg a téli vizsgaidőszakról: az egyetemisták körében oly népszerű energiaitalok gyártói maguk is előszeretettel hirdetik, hogy a kis alumíniumdoboz tartalma garantáltan ébren tart, és növeli a tanuláshoz szükséges folyamatos koncentrációt. Amikor a vendéglátóiparban dolgoztam, megdöbbentem, hogy a kollégák úgy itták, mint a vizet. Folyamatosan és megállás nélkül. Állítólag enélkül képtelenek lettek volna talpon maradni.

5734316836_a3111658ba

Koffein+cukor

Az energiaitalok fő összetevője kétségkívül a koffein, no és a cukor. Érdekes, hogy mennyire túlaggódjuk magunkat egy doboz energiaital koffeintartalma miatt, pedig ekkora adag nagyjából egy kávényi koffeint csúsztat le a torkunkon (ez 80 mg), ami annyit jelent, hogy a jelenlegi táplálkozási ajánlások szerint akár 5 doboznyit is megihat egy felnőtt ember, ha a napi koffeinlimitet (400 mg) el akarja érni.  

Nincs is ezzel semmi gond, hiszen sokan napi 2-3 kávét könnyedén legurítanak. Nekem kissé akkor csúszik feljebb a szemöldököm, amikor szürke és ólmos hétköznap reggeleken 8-10 éves gyerekek kezében látom a péksütemény mellé csomagolva a helyi ábécé pénztárjában várakozva. Ők ugyanis folyadékpótlás gyanánt veszik maguknak, víz helyett.

A tudatos energiaital gyártók által létrehozott Energy Drinks Europe, az európai energiaital-gyártók érdekvédelmi szövetségének eljárási szabályzata azonban hangsúlyozza, hogy az energiaitalok speciális összetételű folyadékok, amelyek mellé szükséges a kiegyensúlyozott vízfogyasztást is biztosítani. Ráadásul gyerekek, terhes nők és szoptató anyák számára kifejezetten tilos a használatuk, amelyet jól láthatóan fel is tüntetnek a dobozokon. Csakhogy – hiába a nemes elvek -, ha kölkök következmények nélkül, simán kivihetik a boltból.

Te vajon adnál kávét a 10 éves fiadnak?

Akkor miért nézed el neki, hogy energiaitalt iszik?

6701668361_350c163877

Energetizáció

De vajon mi történik 250 ml-nyi energiaital elfogyasztását követően a szervezetedben? A The Sun című lapban egy rövid összefoglalót olvashattunk nemrégiben a folyamatról.

Az első 10 perc után

Ekkor kerül be a véráramba a koffein, ami pulzusszám és vérnyomás emelkedést okoz.

15-45 perc múlva

A koffeinszint a csúcson van a szervezetedben, ezért rendkívül ébernek érzed magad, koncentrációd igen erős.

30-50 perc múlva

Az összes koffein felszívódott, a koffein pedig megakadályozza egy agyi vegyület, az adenozin alváskiváltó hatását. A máj eközben növeli a cukor kibocsátását a véráramba, energiaként. 

1 óra múlva

A vércukorszint és a koffein csökkenni kezd, és ekkor következik be a cukor-összeomlás a szervezetedben. Fáradtság, letargia lesz úrrá rajtad. Az energiaszinted igen alacsony.

5-6 óra múlva

A szervezetedben 50%-kal csökken a koffeinszint.

12 óra múlva

Nagyjából ennyi idő kell, hogy a koffein teljesen kiürüljön a szervezetedből. A kiürülés gyorsaságát befolyásolja az életkorod, az aktivitásod, egészségi állapotod is.

12-24 óra múlva

Ha rendszeresen fogyasztasz energiaitalt, akkor kb. ennyi idő után jelentkeznek az első elvonási tünetek nálad. Ez lehet fejfájás, ingerlékenység vagy székrekedés is.

És még valami: maguk az energiaital gyártók igen markánsan elhatárolódnak attól, hogy ezeket az italokat alkohollal kombinálva fogyaszd. Az Energy Drinks Europe szabályzata szerint erre utalást sem szabad tenni a termékeken.

A szilveszteri buliban ne kutyuld ezt se tehát!

 

Forrás

Facebook Comments