Ezt a teát minden nőnek tartania kellene otthon

Ezt a teát minden nőnek tartania kellene otthon

Ezt a teát minden nőnek tartania kellene otthon

Van egy népi bölcselet, amely szerint azokban a hónapokban, amelyeknek „r” betű van a nevében, nem szabad a szabadban a földre ülni. Anyukám mindig leszidott, ha sokáig ücsörögtem általa veszélyesnek tartott hideg helyeken. Szerencsére sosem fáztam fel. A lányom azonban hosszú ideig kínlódott a felfázással és ennek összes nyűgével.

Felfázás?

A mindennapi nyelvhasználatban egyszerűen csak felfázásnak hívjuk a különféle altesti gyulladásokat (hólyaggyulladás, hólyaghurut, húgyúti fertőzés), melyet valóban okozhat akár a vesék vagy az alhas meghűlése (nem megfelelő öltözet, hideg kőre ülés, uszoda vize), de a legtöbbször mégis bakteriális fertőzés áll a háttérben.

Sajnos ezek a betegségek minket, nőket még gyakrabban érintenek, így érdemes a tünetekre odafigyelni.

Melyek lehetnek ezek?

  • pisilés közben égető, csípő érzés
  • gyakori, sürgető  vizelési inger, kevés vizelettel
  • vizeleteltérések: a vizelet zavaros (vér vagy genny jelenik meg benne)
  • súlyosabb esetben derékba kisugárzó fájdalom, hidegrázás, láz

Mindenképpen fontos, hogy még időben orvoshoz forduljunk, hiszen vizeletvizsgálat segítségével egyértelmű és gyors választ kapunk arra, ha kialakult nálunk a hólyaggyulladás vagy hólyaghurut, amit aztán célzottan kezelhet orvosunk.

Igyál vizet! És medveszőlő teát!

Felfázás esetén az egyik legfontosabb tanács, amit követnünk kell, a bőséges folyadékfogyasztás, amelyet gyógyteákkal is kiegészíthetünk.

Kifejezetten jó hatású a medveszőlőlevél tea fogyasztása húgyúti fertőzések esetén.

Ezt a gyógynövényt Galenus, római orvos  sebek kezelésére, vérzések elállítására alkalmazta. Marco Polo 18. századi útinaplójának tanúsága szerint pedig a kínai orvosok vese-és húgyúti problémák orvoslására használták, illetve vizelethajtóként is alkalmazták a medveszőlő levelét.

Hasonló betegségeket kúráltak vele az amerikai indiánok, de a növény levelét pipadohányként is felhasználták.

Hazánkban a medveszőlőt viszonylag későn, a 18. században fedezték fel. Ha belelapozol a Magyar Gyógynövények Neveinek Történeti-Etimológiai Szótárába, akkor láthatod, hogy 1783-ban jegyezték le először a Medve Ðzölö-t,  1807-től pedig a Magyar Füvészkönyv már medveszőlő néven említi ezt a növényt. Népnyelvi elnevezése – fanyar kokojsza – bogyószerű termésére utal.

Maga az elnevezés egyébként valószínűleg onnan származhat, hogy a medvék egyik kedvenc csemegéjéről van szó.

A fanyar kokojsza a 19. század elejétől  gyógyító szerként használatos, ma már pedig minden érvényes gyógyszerkönyvben megtalálhatjuk.

A medveszőlőt más gyógynövényekkel kombinálva drazsé vagy oldat formájában is fogyaszthatjuk, de a folyadékbevitel növelése szempontjából legpraktikusabb, ha teaként elkészítve juttatjuk be szervezetünkbe.

A medveszőlőlevél szárított drogját gyógynövény boltokban, drogériákban vásárolhatod meg.

uva-ursi

De miért is igyunk medveszőlő teát?

Elsősorban a húgyutak bakteriális fertőzései, illetve a húgyhólyag betegségei (gyulladás, irritáció), valamint a vese gyulladásos betegsége esetén javasolják alkalmazását. Antibakteriális hatását több vizsgálat is alátámasztotta: a húgyutakban és a hólyagban található kórokozókkal elbánik, és a leggyakoribb problémát okozó E.coli ellen is hatásosnak bizonyul.

Tapasztalatom szerint akut panaszok esetén néhány nap alatt érezhető a hatása.

Így készítsd

Mivel a medveszőlőben található cserzőanyagok az érzékeny gyomrúaknak panaszt okozhatnak, így inkább a hideg vizes áztatás a legokosabb elkészítési mód.

1 teáskanálnyi medveszőlő levelet áztass be egy bögrényi hideg vízbe legalább 4-6 órán át, ezt követően szűrd le és ihatod. Van, aki kicsit meglangyosítja fogyasztás előtt.

Akut probléma esetén egy kancsónyit is elkészíthetünk belőle, amit a nap folyamán elosztva fogyasszunk.

375727811_8aac0906d5_z

Így használd

Igaz, hogy a gyógynövények esetében akár egy 2-3 hetes kúrát is tarthatunk, de a medveszőlő szigorú kivétel ez alól a szabály alól. Kúraszerűen maximum csak 5 napig szabad használni (ennyi idő alatt ki is fejti a hatását), és egy évben maximum 5 ilyen kúrát javasolnak a szakértől. Ennek oka a növényből felszabaduló toxikus hidrokinin, amely veszélyes lehet nagyobb mennyiségben.

Mivel ez a gyógynövény csak lúgos környezetben tudja kifejteni hatását, ezért tapasztaltabbak szódabikarbónát is tesznek a kész teába (fél késhegnyi/bögre), vagy lúgos vízzel (pl. Salvus vízzel) egészítik ki a kúrát.

Akiknek szigorúan tilos

Gyermekek (12 év alattiak) és terhes nők semmiképp ne fogyasszák a medveszőlő levél teáját!

Erre figyelj!

Külföldi orvosi szakirodalmi források  óvatosságra intenek medveszőlő használat esetén, ha a következő hatóanyag-tartalmú szereket használod:

lítium: a medveszőlő megemelheti a lítiumszintet a véredben, ami veszélyes lehet

nemszteroid gyulladáscsökkentők, kortikoszteroid: a medveszőlő megnövelheti a ezeknek a szereknek a hatását

vas: mivel egymás felszívódását gátolhatják, így 2 óra különbséggel érdemes a vastartalmú készítményeket és a medveszőlőt  használni.

Facebook Comments