5 élelmiszer, amit a hüvelyükbe raknak a nők-sosem találnád ki, miért

5 élelmiszer, amit a hüvelyükbe raknak a nők-sosem találnád ki, miért

5 élelmiszer, amit a hüvelyükbe raknak a nők-sosem találnád ki, miért

A reformélelmiszerek immár nemcsak a konyhába, hanem a női alsónemű alá is beköltöztek? Nagyon úgy fest a dolog, hogy a hüvelygomba kezelésére is kifogyhatatlan az otthoni praktikák tárháza. 

Hüvelygomba praktikák a konyhából

Egyél egészséges kajákat, és az egészséged is rendben lesz!- ezt már ismerjük. De mi a helyzet akkor, ha az egészségesnek tartott élelmiszereket nem a konyhádban, hanem valahol egészen másutt használod? Például a hüvelyedben.

Lehet, hogy bizarr, de a nők bizony számtalan élelmiszert használnak terápiás célzattal a hüvelyükben, ha gondjuk akad a hüvelygombával.

Vajon van értelme ilyesféle házi barkácsolással kúrálni magunkat?

Nézzük a legismertebb otthoni praktikákat!

  1. Joghurt

Az első számú élelmiszer, amit deréktól lefelé a leggyakrabban használnak a nők hüvelyi problémák esetén, az a natúr joghurt.

Ha láttál már legalább távolról női magazinokat, akkor kizárt, hogy ne szaladtál volna még bele a joghurtos tampon mint hüvely-doki elképzelésbe.

Az ötlet onnan ered, hogy a  hüvely baktériumflórájának domináns alkotója a Lactobacillus. És vajon milyen baktériumok fordulnak elő a joghurtban? Naná, hogy ugyanez a nemzetség, melynek feladata a tejsav termelés.

Míg vannak nőgyógyászok, akik szerint nonszensz az elképzelés, és jobb az ilyen otthoni praktikákat (joghurtos vagy gyógynövényes kezelést) hanyagolni; addig akad olyan vizsgálat (igaz, alacsony esetszámmal készült), amely szerint a joghurtos módszer működhet. Ehhez alaposan át kell itatni egy tampont joghurttal, és legalább egy óra hosszat a hüvelyben kell hagyni.

Kétségtelenül kényelmetlen és nem túl praktikus, így ezt a műveletet érdemes este, lefekvéskor elvégezni. A tamponos öngyógyításnak van egy másik érdekes adaléka is.

A  Wisconsini Egyetem doktorandusza, Cecillia Westbrook egy egészen különleges kísérletbe fogott: saját hüvelybaktériumai segítségével sikerült tejet beoltania, és az ebből készült joghurtot el is fogyasztotta. Bár kissé morbidnak tűnik a gondolat, olyan vélemény is napvilágot látott miszerint nem ördögtől való az ötlet: az ily módon kitenyésztett hüvelybacikat joghurt formájában lehetne a hűtőben tárolni, és ha szükséges (pl. betegség vagy antibiotikum-kúra után) ennek segítségével lehetne helyreállítani az egészséges hüvelyflórát. 

Nőgyógyászok szerint azonban praktikusabb és hatékonyabb lehet, ha a joghurtos módszer helyett inkább Lactobacillus-tartalmú hüvelykapszulát használunk ilyen esetekben.

  1. Fokhagyma

Régen a fokhagymát kúpként használták a nők hüvelygomba kezelésre: ehhez meghámozták, bevagdosták és gézbe csavarták, majd egy kis cérnával rögzítették, és mint egy tampont felhelyezték egy éjszakára a hüvelybe.

Bizarr?

Pedig a fokhagyma az  allicin nevű hatóanyag miatt gombaellenes és vírusölő hatással bír, és a candida ellen is kiváló.

Egy tudományos vizsgálat szerint azok a nők, akik fokhagyma -kakukkfű tartalmú hüvelyi krémet használtak hüvelyi gombás panaszaikra, hasonló javulást tapasztaltak mint azok, akik hagyományos gombaellenes készítményt alkalmaztak.

Mivel azonban a tanulmány nem tért ki arra, hogy pontosan hogy készült a gyógynövényes krém, amit a vizsgálatban alkalmaztak, így nem nevezhető hitelt érdemlőnek.

Egyébiránt a szakemberek egyöntetűen lebeszélik arról a nőket, hogy a fokhagymát tamponként használják hüvelyi gomba esetén. Érdemesebb inkább természetes formájában vagy étrend-kiegészítőként elfogyasztani.

via GIPHY

 

  1. Kókuszolaj

Gwyneth Paltrow óta tudjuk, hogy a kókuszolaj mindenre jó. Hajra, bőrre, arcra kenve, síkosítóként és a lábosba kanalazva. Miért is ne lehetne jó hüvelygomba ellen?

Egy amerikai vizsgálat szerint a kókuszolajnak van némi antibakteriális hatása, és eredményesen tudja felvenni a harcot a candida ellen.

Ez jól hangzik!

Csakhogy a vizsgálatban egereket etettek kókuszolajjal, ami nem teljesen ugyanaz, mintha hüvelybe kenve alkalmazzuk a cuccot.

Ne kísérletezz vele! Hagyjuk meg a kókuszolajat oda, ahová való: a konyhába. Vagy a szépségápolás kellékei közt.

     4. Szódabikarbóna

A másik nagy kedvenc. Amit nem lehet gyógyítani kókuszolajjal, azt szódabikarbónával biztosan meg lehet.

A szódabikarbónás kúra hipotézise szerint a gombás fertőzések felborítják a hüvely ph értékét, amit a jó öreg nátrium-hidrogén-karbonát majd helyrebillent. Ezért aztán esténként bele kell merülni egy nagy kád szódabikarbónás vízbe- így az elmélet.

Sajnos szomorú hírt kell közölnöm: bármennyire is reneszánszát éli a szódabikarbóna-őrület, erre semmilyen tudományos bizonyíték nincs. Ártani mindenesetre nem árt.

  1. Almaecet

Ott ahol nem hat a kókuszolaj és a szódabikarbóna, na ott jöhet nagyanyáink rég bevált cucca, az almaecet. Az almaecet antibakteriális hatású-ki kell nyírnia a gombákat. Vannak, akik gombás fertőzések kezelésére almaecetes fürdőt vesznek, vagy almaecetes vízzel mossák le a külső nemi szerveket.

Ne tedd! Semmilyen tudományos vizsgálat nincs arra vonatkozóan, hogy ez tényleg hatékony lenne.

Akkor mi az, amit tehetsz a hüvelygomba ellen?

Kerüld a szoros és műszálas fehérneműket!

Iktasd ki az étrendedből a felesleges fehér lisztes és cukros ételeket! (Nekem ennyi elég volt, hogy az évek óta kínzó tünetektől végleg megszabaduljak)

Erősítsd immunrendszered!

Kerüld az illatosított intim betéteket, illatanyaggal teli törlőkendőket, wc papírokat és a túlzásba vitt irrigálást!

Recept nélkül is vásárolhatsz hüvelykészítményeket, tejcukor- és tejsavtartalmú irrigáló oldatokat, kúpokat illetve krémeket, amelyek a legkínzóbb tüneteket megszüntethetik.  

Ha a kezelés hatására nem múlik a panasz, mindenképpen keresd fel nőgyógyászodat, és ne feledkezz meg arról, hogy partneredet is kezelni kell!

Facebook Comments