Shrek biztosan imádná: így gyújts gyertyát a füledben!

Shrek biztosan imádná: így gyújts gyertyát a füledben!

Shrek biztosan imádná: így gyújts gyertyát a füledben!

Ismered a fülgyertyát?

A fülgyertya használatát egyesek szerint az ókorig lehet visszavezetni. A népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmaznak úgynevezett fülkúpokat, melyek gyógynövények leveleiből, fakéregből, különböző hatóanyagokkal átitatott textíliákból készültek, egyes szibériai törzseknél például máig alkalmazzák ezt a gyógymódot. A hantik, akik egyébként nyelvrokonaink már régóta használják, igaz egyszerűbb formában: ők egy rongydarabot tekernek fel hengeres formájúra, és ezzel gyógyítják a beteg gyermekek fülét.

Állítólag vannak gyártók, akik hivatkoznak olyasmire, hogy a hopi indiánok is használtak fülgyertyát, ám a Ködpiszkáló blogon már cáfolják ezt az értesülést: a Hopi Törzsi Tanács közleménye szerint  ugyanis soha nem fülgyertyáztak.

A hantik fülgyertyázása azonban tény. Egy régi felvétel is látható erről a You Tube-on Kocsis Tibor: A hanti sámán hagyatéka című filmjéből.

Miért van akkora rajongótábora a fülgyertyának?

Mert  a fülgyertya használat több mint egy beteg fül, egy beteg testrész gyógyítása. Energetizálás, gyógyítás és relaxáció egyben.

Sajnos számtalan tévhit kering a fülgyertyázással kapcsolatban. Az egyik ilyen, hogy a fülgyertya képes kiszippantani a baktériumokat és a fülzsírt. Ennek bizonyítására korábban fel is vágták a kezelés végén a fülgyertya maradékát, amiben fehér port, viaszszerű anyagot lehetett látni.

Ez sem csodaszer

Nos, természetesen a fülgyertya nem tud akkora vákumot képezni, hogy képes legyen a fülzsír eltávolítására. A fülgyertya kezelés végén pedig mindössze az elégetett fülgyertya égési maradványait lehet látni (viaszt és pamutot).

Ezt erősítette meg az egyetlen klinikai vizsgálat is, amelyet fülgyertyázás kapcsán végeztek: ezek szerint a gyertyázás a külső hallójáratból nem távolította el a fülzsírt, előfordult azonban, hogy a gyertyázás során viasz került a fülbe.

Nos, nem kell megijedni! Néhány alapvető biztonsági szabály segítségével ez biztosan elkerülhető, de valóban nem árt az óvatosság!

Fontos tehát, hogy a kezelt személy maximálisan biztonságban érezze magát, és a kezelés során semmilyen zavaró tényező ne lépjen fel.

Fülgyertyázást soha ne végezz magadon! Kérj meg valakit, akinek már van gyakorlata a gyertyázásban! Ha először gyertyázol valaki máson, alaposan olvasd át a gyertyához mellékelt használati  tanácsokat saját és a másik biztonsága érdekében.

Ha te kezelsz fülgyertyával valakit

A fülgyertya még ismeretlen gyógyhatású termék, ezért többnyire idegenkednek tőle, akik még nem használták. Talán megtévesztő az elnevezés, hiszen nem a klasszikus értelemben vett gyertyáról, hanem egy üreges hengerről van szó, ami kúpszerűen van kiképezve.

Elsősorban a fül betegségeinek kezelésére használhatod.

De a fülgyertyát javasolják még fejfájás, migrén esetén, szénanátha orvoslására, megfázás, meghűlés és influenza tüneteinek enyhítésére vagy épp stresszoldáshoz, relaxációhoz is kipróbálható.

A hideg időszak beköszöntével, a náthás, torokfájós és fülfájós betegségek is megjelennek. Ilyenkor nagy segítség lehet a fülgyertya.

A fülgyertya egy kb. 20 cm-es üreges henger, aminek egyik vége szélesebb. Ez egy méhviasszal átitatott természetes alapanyagú (pamut, len), melyet különféle gyógynövényekkel (illóolajok) itathatnak még át a gyártók: kamillás, levendulás, citromfüves, eukaliptuszos, teafás, propoliszos változatban is megvásárolható.

Mielőtt valakit fülgyertyával kezelnél, előtte mutasd meg neki is, vizsgáljátok meg együtt, és beszéljétek meg, hogy mi fog történni a kezeléskor!

Gondolj bele! Akit kezelni fogsz, annak a fülébe egy égő gyertyát fogsz belehelyezni, amit ő ráadásul nem is lát, így esetleg félelem alakulhat ki benne, mi is fog történni vele, nem fog-e meggyulladni a haja, nem fog-e égéstermék ráhullani stb. Fontos, hogy ezek a félelmek ne gátolják a kezelést.

A fülgyertya – amennyiben az előírásnak megfelelően használod, és minőségi terméket vásároltál – biztonságosan alkalmazható. Nem csöpög, nem égeti meg a kezelt személyt.

fulgyertya

De mi fog történni?

A kezelendő személyt fektesd le egy ágyra, az oldalára. Fontos, hogy a helyiségben, ahol a kezelés zajlik, kellemes hőmérséklet legyen, esetleg kellemes, halk zene segíthet a relaxációban. Van, aki szereti, ha egy takarót magára teríthet a kezelés alatt. Kérdezd meg a kezelt személyt, szeretne-e betakarózni. Még a kezelés előtt készíts oda elérhető közelségbe egy kis tálkában vizet!

A kezelés előtt óvatosan masszírozd át a fülcimpát, végezz egy kis energetikai masszázst. Tégy a fülre egy kis gézlapot, ez megakadályozza, hogy –bár ez nem fordulhat el- a gyertya égésterméke bejusson a fülbe.

Ha szükségesnek érzitek, és a kezelt személy fél a gyertyától, le lehet teríteni a haját is egy vékonyabb törölközővel, vagy egy hajpánttal lekötheted a haját.

Gyújtsd meg a gyertya felső, szélesebb részét! Várd meg, míg a füst már csak felül távozik (alul már nem szivárog), és csak ekkor helyezd a fülbe a vékonyabb részét!

A fülbe helyezést óvatos, apró forgó mozdulatokkal lehet elvégezni. Végig maradj kontaktusban a kezelt személlyel, kérdezd meg, hogy megfelelő-e a gyertya behelyezése, minden kényelmes-e számára.

Az égő láng alatt légritka tér keletkezik, amely vákuumhatást eredményez. A gyertya égés közben melegíti a fül környékét, és egyúttal stimulálja a fülnél és fülben lévő akupunktúrás pontokat. Hatására  javulhat a vérkeringés, ami hozzájárul a fület és arcüregeket érintő betegségek gyógyulásához is.

A gyertya kb. 15 percig fog égni, cseppmentesen. A gyertyán láthatsz egy jelölést, csak addig égesd, ott állj meg, és távolítsd el a gyertyát. Azonnal tedd a kezednél lévő kis vizes tálkába.

Ne keltsd fel rögtön a kezelt személyt. Hagyd pihenni, feküdni, amíg számára jól esik.

Fontos! A kezelést mindkét fülön el kell végezni.

Hányszor lehet gyertyázni?

Ha akut probléma van (pl. megfázás, fülgyulladás), akkor naponta 1-1 gyertyát lehet használni egy héten keresztül. Utána egy hét pihenő mindenképpen szükséges!

Ne használd a fülgyertyát:

  • ha a dobhártya perforált
  • ha fülműtét után van a kezelendő személy
  • fülciszták, fültőmirigy-gyulladás, füldaganatok esetén
  • ha hallókészüléket használ az illető
  • ha bármilyen kellemetlen, rossz érzést tapasztal a kezelt személy (bőrpír, hőhatás, kellemetlen érzés a fülben,viszketés)
  • ha háromévesnél fiatalabb a kezelendő személy

Ha a gyermeked szeretnéd kezelni, vásárolj kifejezetten neki való gyermek fülgyertyát. Ez rövidebb ideig ég, és átmérője igazodik a gyermek fülméretéhez.

Csak akkor kezdjetek bele a gyerkőc gyertyázásába, ha meg tudjátok oldani a nyugodt fekvést a kezelés alatt.

Elhúzódó, fájdalmas fülproblémák, bizonytalan eredetű betegség esetén ne kísérletezz! Fordulj orvoshoz!

(Szakirodalmi forrás: Naturhelix )

Facebook Comments