Aki nem ad húst gyermekének, az menjen börtönbe?

Aki nem ad húst gyermekének, az menjen börtönbe?

Aki nem ad húst gyermekének, az menjen börtönbe?

Mivel a gyermekeiket vegetáriánus étrendre kényszerítő szülők gyermekbántalmazást követnek el, ezért akár börtönbüntetéssel is szankcionálhatók gyermekük veszélyeztetése miatt- véli Elvira Savino, a Silvio Berlusconi vezette jobboldali Forza Italia párt képviselője, aki a parlament elé terjesztett javaslatával óriási vitát generált azonnal.  

Nincs hús? Irány a börtön?

3288553144_4164c9c6f3Savino szerint a húsmegvonást alkalmazó szülők felelőtlenek, ezért egy évnyi börtönbüntetéssel lehetne őket sújtani. Ha pedig a gyermek bizonyítottan az étrendjétől betegszik meg, akkor 2 évnyi büntetéssel is lehetne büntetni szüleit.

Savinot egyébiránt nem zavarja az állati eredetű táplálékokat (hús, hal, tojás, tej, méz) elutasító vegetáriánus táplálkozás, amennyiben az nem a gyerekek egészségét veszélyezteti. Sokszor azonban -így a képviselőnő-  a szülők teljesen figyelmen kívül hagyják  az orvosi tanácsokat

„Abszurdnak találom, hogy egyes szülők fanatikus módon ráerőltetik gyermekeikre saját akaratukat, anélkül, hogy rendelkeznének tudományos és orvosi ismeretekkel a témában”-nyilatkozta a képviselőnő a Reutersnak.

Olaszországban a lakosság alig 3%-a vegetáriánus , de nagy sajtóvisszhangot kapnak az alultápláltsággal kapcsolatos hírek az olasz sajtóban. Az elmúlt másfél évben négy gyermek is kórházi kezelésre szorult a helytelen vegetáriánus táplálkozás miatt. Egy kisgyermek esetében szívleállás miatt műteni is kellett a gyermeket, akit később el is vettek szüleitől;  de  volt olyan eset is, amikor egy 11 hónapos baba esetében bírósági határozattal kötelezték az anyát, hogy heti egy alkalommal húsalapú ételt kapjon a pici.

Az ilyen eseteket még komolyabb büntetéssel szankcionálná a parlamenti képviselő: ha egy gyermek halála a vegetáriánus táplálkozás miatti alultápláltság miatt következne be, a szülők 7 évnyi börtönre számíthatnának.  

Az IVRA nevű, a vegetáriánusok jogaiért harcol szervezet nyílt levélben fordult a képviselőnőhöz. Ebben kifejti, hogy érdemes a cukorban és zsírban gazdag étrendet is górcső alá venni, hisz az is számtalan betegséget okozhat. Emellett felhívják figyelmét arra, hogy az emberi jogok európai egyezménye védi életformájukat, így javasolják a jogszabály szövegének módosítását.

Utak, irányok

26176205003_4901a709f0Kétségtelen, hogy a kiegyensúlyozott, a gyermek valamennyi igényét figyelembe vevő vegetáriánus táplálkozás nagy odafigyelést igényel, de nem lehetetlen- hiszen szülők milliói táplálják így gyermekeiket.

A vegetáriánus táplálkozás számtalan irányzatból áll: a vegán ága a legszigorúbb, hiszen az ezt az étrendet követők semmilyen állati eredetű táplálékot nem esznek, és az állatokon végzett kozmetikai teszteket is elutasítják.

Létezik az ún. lakto-vegetáriánus irányzat is, amelyben húst és tojást nem, viszont tejterméket fogyasztanak.

Az ovo-vegetáriánusok tojást fogyasztanak, de tejet nem;míg a lakto-ovo vegetáriánusok csak a húst utasítják el.  

A legszigorúbb, vegán irányzat esetében kell különösen odafigyelni.

Táplálkozási szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyermekeknél elsősorban a kalcium, vas, valamint a D- és B12 vitamin pótlására kell nagy gondot fordítania a szülőknek. Emellett, aki valóban szem előtt tartja saját és gyermeke egészségét, az megfelelően kombinálja a növényi táplálékokat az étrendjében, hogy a szervezet hozzájusson a 9 nélkülözhetetlen aminosavhoz.

Hogy miért?

Mert igaz ugyan, hogy a fehérjebevitel pótolható növényi eredetű táplálékokkal, de ezek a gyermek fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges aminosavakat kisebb mennyiségben és arányban tartalmazzák.  

A legtöbb növény ugyanis nem tartalmazza a teljes aminosav-profilt, ezért olyan kombinációkban kell fogyasztani ezeket a növényi táplálékokat, amelyek biztosítják ezt: pl. rizst babbal, vagy hummuszt pitával.

Érdekesség, hogy a Savibo-törvénnyel egy időben három másik javaslatot is vitatnak majd, amelyek a vegetáriánus étkezés támogatását javasolja a közétkeztetésben.  

És mi a helyzet nálunk?

12387359594_736a56d8b6Két gondolat jutott eszembe, ahogy az olasz tervezetet olvastam.

Amikor gyermekem óvodába kezdett járni, kiderült, hogy vannak olyan gyerkőcök az ovinkban, akik vegetáriánus táplálkozást folytatnak. Szüleik vallási meggyőződésből döntöttek a húsmentes táplálkozás mellett. Náluk rugalmasan alkalmazkodott az óvoda, hiszen a szülők maguk vitték be a húsmentes menüt a kicsiknek ételhordóban. Ez azonban nem mindenütt ilyen egyszerű, hallottam olyan óvodákról is, ahol ezt mereven elutasítják.

És a nem megfelelő vegetáriánus táplálkozás okozta alultápláltság sajnos már nálunk is okozott halálesetet.

Nagy sajtóvisszhangot kapott nemrégiben két olyan eset is, amelyben gyermekek halálát okozta az alultápláltság. Az egyik nagy felháborodást keltő esetben (az agárdi ügy), egy kisfiú 4 hónapos korától nem kapott megfelelő táplálékot. Az anyatej és pár biogyümölcs képezte étkezéseit másfél éves koráig, amelyek mennyisége egy idő után csak a túlélést tudták biztosítani számára.  

A család 15 éve vegetáriánus volt, az egészséges táplálkozás megszállott híve, bár elsősorban az internetről tájékozódtak. A kisfiú másfél évesen alig 4 és fél kilogramm volt. Lényegében éhen halt.

Az Index az ügy felgöngyölítésekor a következőket írta:

„A boncolást végző orvos szerint a kiszáradt gyermek holttestéből vért sem tudtak venni, mert szinte már nem is maradt benne, izmai elsorvadtak, zsírszövete nem volt. Súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás alakult ki az éheztetés miatt, a testén vitaminhiány miatt pontszerű bevérzések voltak, arcsorvadása lett, agykamratágulat és agysorvadás lépett fel.”(Forrás itt

A család valamennyi tagja 15 év börtönt kapott másodfokon. Ők azonban ártatlannak tartják magukat,  és felmentésüket kérték.

Facebook Comments