Tessék mondani, megjött a nuni?

Tessék mondani, megjött a nuni?

Tessék mondani, megjött a nuni?

Előre kell bocsájtanom, hogy nincsen egyszerű helyzetben az, aki a mai étrend-kiegészítő és reformélelmiszer piacon szeretne eligazodni. Minden évben új trendek, új szuperélelmiszerek és irányzatok dzsungelében kell eligazodni. A vevők pedig minden újdonságról tudni akarnak, és újabb és újabb reményeket fűznek egy-egy különlegesnek kikiáltott termékhez.

Sokszor nincsenek is tisztában azzal, mi a neve a terméknek, amit keresnek. Mert hogy a csodába betűzzék ki az eladónak, hogy reishi, guarana vagy quinoa?

Ilyenkor többnyire ilyesmivel hív fel az ügyfél, hogy “Tetszik tudni, az az egzotikus valami. Az az aprócska mag”, és ebből kellene kitalálnom, hogy pontosan mire is gondol. Ha szerencsém van, akkor még a színéről is tud valamit mondani. Vagy a csomagolásáról: “Tudja, olyan kis átlátszó zacskóban van”.

Nos, igen. Mint több ezer hasonló egzotikus, aprócska magvacska.

Máskor szigorúan csak a szomszédasszonynak vagy a barátnőjüknek keresnek valamilyen fogyókúrás terméket, mint ahogy a férfiasságra ható termékeket sem vásárol senki magának. Csak egy ismerősnek.

Tegnap árubeszerzésen voltam, így most én voltam a vevő. Egy nagy múltú reform nagykereskedésben fizettem épp a pénztárnál, amikor egy idősebb úr bejött, és arról tudakozódott, hogy érkeztek-e új termékek. Ő ugyanis rendelt valamit. Halkan suttogott pár mondatot a pénztáros hölgynek, aki keresgetni kezdett a rendszerben, hogy vajon jött-e az adott termékből.

Úgy tűnt, hogy nem járt szerencsével a vevő, mert nem érkezett a hőn áhított termékből, így csalódottan távozott.

Közben megérkezett az áruházvezető, aki egyből megkérdezte, mit keresett az idős úr.

A pénztáros hölgy láthatóan zavarba jött. Némi arcpirulással színesített köhögést követően halkan mondja:

-Valami….(hosszú csend)… nunit.

-Hogy mit?

-Nunit- aztán látva az arcunkra tekeredő vigyort (mert itt már én is nehezen fojtottam vissza a nevetést) hozzátette: Ő így mondta.

Gyorsan a segítségére siettem, és helyesbítettem, hogy valószínűleg nonit keresett a vevő. Ez egy  a Csendes-óceán szigetein, Ázsiában és Ausztráliában őshonos gyümölcs, amit a tradicionális orvoslásban számtalan dologra (pl. immunrendszer erősítés, az emésztőrendszer karbantartása) használtak. Nálunk ivóampullában és többféle dzsúsz formájában ismert leginkább. Egy időben hatalmas sláger volt, és mostanában megint reneszánszát éli.

Fizetés közben persze eszembe jutott, amikor kezdő tanárként érettségiztettem irodalomból. A tétel Jókai Mór Az arany ember című művének bemutatása volt. Az asztalra bekészítve több tucat könyv, szöveggyűjtemény. Kértem a delikvenst, hogy fáradjon oda, és vegye magához Jókai művét. Mikor már pár perce tanácstalanul téblábolt az asztalnál, mellésuhantam, és kérdeztem, mi a gond:

-Hát, tanárnő, hiába lapozom ezt a rohadt szöveggyűjteményt. Egyszerűen nem találom benne a művet.

-Javaslom, hogy ne ott keresse! Hanem a regények közt.

 

Facebook Comments