Valóban lehetsz kövér és fitt egyszerre? Nézd meg ezeket a képeket!

Valóban lehetsz kövér és fitt egyszerre? Nézd meg ezeket a képeket!

Valóban lehetsz kövér és fitt egyszerre? Nézd meg ezeket a képeket!

Imádok kövér lenni!-kiáltja bele a kamerába az egyik életmód csatorna sorozatának sztárja. Az Így kerek az életem! című sorozatban Whitney Thore életét követhetik nyomon a televíziónézők, immár 3 évada óta. Whitney, aki  alig magasabb másfél méternél, súlya pedig 180 kg folyamatosan küzd a testszégyenítés ellen. Kiválóan táncol, tele van életörömmel, de mintha nem akarna tudomást venni az életét veszélyeztető jelentős súlytöbbletről. Vallja, hogy lehet valaki egyszerre kövér és fitt. Hirtelen súlygyarapodása mögött egyébként hormonális problémák állnak.  Ahogy néhány nappal ezelőtt a beharangozó műsorban láttam, hamarosan mentő viszi el.

Valami tehát mégsem kerek a történetben, amit – bevallom – nem követek nyomon.

16900148620_125c03fb1d_z

Közben olvasom a hírt a Twitteren, hogy szeptember 13-án tűzi műsorára a BBC azt a dokumentumfilmet, amelyben egy holttest boncolása során mutatja be, miként hat a kövérség a testre.

A dokumentumfilm  egy a hatvanas évei elején meghalt kaliforniai hölgyről szól, aki a tudománynak ajánlotta fel testét. A nő szívelégtelenségben halt meg, nagy valószínűséggel kóros testsúlya miatt: 160 cm magasságához 108 kg társult.

Halálát követően bal karját eltávolították és elhamvasztották, maradványai pedig az orvosokhoz kerültek további vizsgálatokra.

Carla Valentine a Queen Mary University Patológiai Múzeumának kurátora elárulta, igen nehéz dolguk volt már az első -hasfalon ejtett- bemetszésnél is, hiszen egy igen vastag neonsárga színben fénylő zsírrétegen kellett áthatolnia a szikének.

A zsírréteg

A boncolás során megvizsgálták, hogy a túlsúly milyen hatással volt az elhunyt szívére, veséjére és májára.

– Az egészséges szív feszes és kemény, ez a szív azonban egy nehéz táskára emlékeztetett- avatja be Giles Yeo patológus a nézőket, és olyan ember állapotáról árulkodott, akinek magas vérnyomása és szívelégtelensége volt.

A nő szíve 449 g-ot nyomott, ami  testmagasságához képest óriásinak számít, ugyanis testméretéhez kb. 225 g-os szív lett volna ideális.

Túlsúlyos szív

A hölgy májára is rossz hatással volt ez a rettenetes túlsúly: mája rózsaszínű és túlságosan puha volt, mint egy pástétom, ami az elzsírosodás következménye. Az egészséges máj  húsosabb- teszi hozzá az orvos.

Az elzsírosodás tehát szintén jóvátehetetlen károkat okozhat a májban is: cirrózist, rákot vagy májelégtelenséget.

Az elhunyt tüdeje televolt vízzel, ami – a patológus szerint – a szívelégtelenség következményeként kialakult tüdőödéma jele. Ez a folyadék pedig fulladásérzést okozhatott. Érdemes odafigyelni, ha a környezetünkben valaki arra panaszkodik, hogy csak félig ülve, párnával tud aludni.

A patológus azt is elárulta, hogy a szívelégtelenség – a szívinfarktussal ellentétben- lassan, fokozatosan mutatja tüneteit: a nő nagy valószínűséggel 3 évvel ezelőtt még 10 lépcső megmászásával is elboldogult, aztán már csak 5-tel, míg végül már egy lépcsőfok is komoly kihívást jelenthetett neki.

Ha a szervezet nem jut elég oxigénhez, folyamatos küzdelmet kell folytatnia a levegővételért- érzékelteti a boncolást vezető orvos.

Természetesen a veséken is nyomott hagy a kóros elhízás: a patológus elmondta, hogy a hölgy veséje egy óriási zsír-kapszulába volt zárva. Az elhízás cukorbetegséghez vezethet, ami a testtúlterheltsége miatt veseelégtelenséget is okozhat. A vese szerepe ugyanis a méregtelenítés, a vizelet szűrése. Amennyiben valaki túlsúlyos lesz, a vesékre is rakódhat a zsírból-teszi hozzá a patológus.

Valóban lehet egyszerre fittnek és extrém kövérnek lenni? Valóban így kerek az élet?

Forrás

Facebook Comments