A női keblek gyógynövénye: a görögszénamag

A női keblek gyógynövénye: a görögszénamag

A női keblek gyógynövénye: a görögszénamag

Két igen komoly szoptatási krízisen estem át mindkét gyermekemnél. természetesen számtalan csodaszert és módszert kipróbáltam, miközben éjt nappallá téve folytattam a szoptatást, de igazán átütő sikere a görögszénamagnak (vagy más néven: lepkeszegmagnak) volt. Azóta is mindenkinek ezt a gyógy- és fűszernövényt ajánlom, aki tejnöveléssel kapcsolatos gondokkal küzd.

No, de nézzük, hogy mit is kell a görögszénamagról tudnod!

Előre bocsájtom, hogy amikor használtam, akkor még nem lehetett kapszulás formában vásárolni, így kénytelen voltam teaként elfogyasztani. Sajnos nem volt nagy kulináris élmény: számomra legalábbis túl erős illatú, ánizsos beütéssel rendelkezik ez az aprócska mag.

images

Egyiptomban egyébként kenyereket, teákat ízesítenek vele, míg a görögök mézzel együtt fogyasztják. Afganisztánban édesség készül belőle, amit a szülést követően kapnak a nők, hogy erejüket visszanyerjék. 

A görögszénamag  a jól ismert curry fűszerkeverék egyik hozzávalója is. 

Igen ősi gyógynövényről van szó, hiszen már ie 2000-ből írásos emlékek vannak róla, hogy égés elleni gyógyírként tartották számon, és az egyiptomi, kínai és indiai orvoslás is számtalan betegségre alkalmazta (így sebgyógyításra, légzőszervi panaszok kezelésére, ízületi gyulladásra és tejserkentésre is).

A 19. században igen népszerű termék volt Amerikában a Pinkham-féle gyógynövényes keverék, amely a poloskafű és a gyermekláncfű mellett szintén tartalmazott görögszénamagot. És elég nagy mennyiségben alkoholt is, ami miatt a kor tisztességes asszonyai (akik egyébiránt soha nem ittak alkoholt) ezt a terméket buzgón fogyasztották. Állítólag mindenféle női bajra kiváló gyógyír volt.

Miért jó a görögszénamag a csajoknak?

Érdekes módon, meglepően kevesen ismerik még mindig idehaza a görögszénamagot, pedig a terhes tanácsadáson vagy szülés felkészítőn erről kellene legelőször beszélni, ha a szoptatós teákról esik szó.

A görögszénamagnak ugyanis hihetetlen tejserkentő hatása van. Mivel azonban kesernyés ízű a belőle készült tea, így sokan szívesebben választják a kapszulás verziót.

Ha teát készítenél belőle, akkor 5 g (1 teáskanál) magot áztass 5 percig 200 ml hideg vízben, majd 8-10 percig főzd. Tapasztalataim szerint mézzel sokat lehet javítani az ízén. Arra viszont ügyelj, hogy ne áztasd túl sokáig, mert rettenetes íze lesz!

A görögszénamag állítólag más női problémákra is kiváló. Természetes szteroidjainak köszönhetően (a görögszénamag hatóanyagai ugyanis a női nemi hormonok hatásaihoz hasonlóak) kiválóan alkalmazható premenstruációs tünetek enyhítésére, és csökkenti a klimax kellemetlen tüneteit is.

Hatékony a hőhullámokat, a depresszió és a hangulati hullámzás ellen is. Naponta két pohárnyi görögszénamagból készült tea – különösen  a menstruációt megelőző héten, illetve alatta – érezhetően jó hatással lehet a kellemetlen tünetekre.

Az Ájurvéda szerint hatása kesernyés, ezért nyákszárító, a mellkas területén fokozza a vérellátást. Ezért endometriózis esetében más gyógynövényekkel kiválóan lehet alkalmazni. Állítólag a vérbőség okozta hatása miatt jó mellnövesztő is. Ez utóbbi hatását görögszénás borogatással is lehet fokozni. Természetesen nem szabad csodaszerként csodálatos mellnövekedést várni tőle, de érezhető hatással lehet a keblekre.

Ha görögszénamagot szeretnél fogyasztani, ihatod tehát teaként, fogyaszthatod kapszula formájában, de csíráztathatod is.  Mivel hatással van a hormonokra, ezért óvatosan kell használni.  Ha fogamzásgátlót szedsz, vagy más phyto-ösztrogén tartalmú étrend-kiegészítőt, vagy táplálékot fogyasztasz (pl. szójás termékek), akkor célszerű fogyasztását kerülni.  Terhes kismamák méhösszehúzó hatása miatt ne fogyasszák!

Amire még kiváló a görögszénamag: koleszterin-és vércukorszint csökkentő, fájdalomcsillapító hatású, köhögéscsillapító, gyomor-és bélhurut estén szívesen használják. Öblögetőszerként torok-és mandulagyulladás idején jó gyógyír.

Facebook Comments