Ha megnézed ezt a videót, elmegy a kedved a gumicukortól

Ha megnézed ezt a videót, elmegy a kedved a gumicukortól

Ha megnézed ezt a videót, elmegy a kedved a gumicukortól

Napok óta kering a neten egy Facebook videó, amiben igen ötletes (és egyben sokkoló) módon mutatják be, hogy miként is kerül a zacskóba gyerekek kedvenc édessége, a gumicukor. A videó feltöltője elsősorban elrettentésnek sánta a gumicukros bemutatót, így a képsorok hatásosan végigvezetnek minket a szájban olvadozó cukorkától, a zselatinporon keresztül, a sertésnyesedékek targoncázásán át a vágásra váró kismalacokig.

Persze nem titkolt szándékkal: aki ezek után képes gumicukrot a gyereke szájába tömködni, az nem is ember. De legalábbis megrögzött állatkínzó-sugallják a képek.

A gumicukorral kapcsolatban egyébként is számos legenda kering, és ezek elsősorban a zselatinnal (a francia gélatine szóból) kapcsolatosak.

De mi is a gumicukor?

Hivatalosan, a Magyar Élelmiszerkönyv szerint „a gumicukorka cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup és zselésítőanyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas puhacukorka. A csomagoláson a termékek megnevezése tartalmazza a „gumicukorka” szót, valamint az ízesítésre való utalást.”

A gumicukor lelke valóban a zselatin

Ezt az alapanyagot  elsősorban sertésbőrből készítik, ami egy íztelen, színtelen, szagtalan fehérje. A zselatint az E441-es jelzi a gumicukros zacskón.

A gyártás technológiája kétségtelenül megfeküdheti sokak gyomrát: az állati alapanyagokat savazzák, majd lúggal kezelik, sokszor napokon át. Ekkor bomlanak fel a kollagénrostokat egyben tartó  kémiai kötések.  A szárítás után visszamarad a zselatin.

Mivel állati eredetű, ezért a vegetáriánus élelmiszerek és bizonyos vallási irányzatok növényi zselésítőkkel helyettesítik. Ilyen az agar-agar, a pektin, a karragén és az alginsav.  Van egy magyar termék is, amely szintén a növényi zselésítők sorát gazdagítja. Nekem igen pozitív tapasztalataim vannak róla, ráadásul az sem mellékes, hogy az ára jóval kedvezőbb az agar-agarhoz vagy a pektinhez képest. (Ha érdekel, kattints ide, hogy megismerhesd!)

Ezekkel a növényi zselésítőkkel is kiválóan tudsz lekvárt, dzsemet eltenni. Készíthetsz belőlük házi gumicukrot, de akár fogyókúrához is kipróbálhatóak (Fogyókúrához? Igen! Olvasd el az almapektin fogyókúrával kapcsolatos összefoglaló posztomat!)

De nézzük meg most, mi történik a zselatinnal!

Ízek, érzések

A gumicukor alapmasszáját aromákkal és citromsavval, gyümölcsből vagy növényekből kivont anyagokkal ízesítik, majd öntéssel formázzák. S hogy mitől lesz tömör, de mégis rugalmas ez a finomság? Ahogy a Szupermenta (a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szemléletformáló kampánya) oldalán olvasható: az oldat általában 6-10 százalék zselatint tartalmaz, és az öntőformában legalább 24 órát pihen a massza. Ez alatt a termék nedvességet veszít, a víztartalom 14 % alá csökken és megszilárdul. A felületi fényességet parafinolajjal és méhviaszos kezeléstől kapja.  

Nos, nézzük most kissé más szemszögből a gumicukorgyártást! Kattints a videóra! (Pár másodpercig várnod kell, míg megnyílik a videó!)

zselatin

S hogy ki az, akit elrettent egy ilyen videó?

Azt gondolom, hogy aki vegetáriánus, az tisztában van azzal, hogy készülnek ezek a termékek. Számukra nem sok újdonságot tartogatnak ezek a képsorok.

A videó kapcsán olyan javaslatokat is olvastam, hogy mutassuk meg gumicukor-függő gyermekeinknek, mi is történik a gyártás során. 11 éves lányom (szerencsére, nem függő) gondosan végignézte, de egyelőre nem ingott meg gumicukor-hitében.

Ti mit gondoltok a videóról?

A gumicukorrról szóló ismertető forrása: szupermenta.hu

Facebook Comments