Steiner Kristóf kutyája nem ehet húst

Steiner Kristóf kutyája nem ehet húst

Steiner Kristóf kutyája nem ehet húst

Steiner Kristóf 2008-óta vegetáriánus, és abban, hogy étrendet változtatott igen nagy szerepe volt kutyájának, Özgének is. Kristóf több interjúban is elárulta, hogy egy éttermi étkezése során, amikor is épp libacombot falatozott párolt káposztával, miközben kutyusa az ölében szuszogott, belehasított a felismerés: a libacomb nagysága és mérete szinte azonos volt Özge combjával.

„Utána még majdnem egy évig ettem húst úgy már csak ‘megszokásból’ , de igazán már éreztem, hogy lecsengőben van. Amikor pedig meghoztam a döntést, soha többé semmiféle nehézséget nem okozott nem enni húst. (…) ma már egyáltalán nem is tudok ételként tekinteni a húsra” – tette hozzá.

Özge egyébként egy 11 éves kínai meztelen kutyus, nevének jelentése: más, mint a többi. És ez valóban így van, hiszen akárcsak gazdája, ő is vegetáriánus. És állítólag odáig van a vega kutyakajákért. Néha Kristóf rendel számára vega kutyatápot, de szívesen készíti el kedvenc vega fogásait is.

Özge, szívesen fogyasztja a kifejezetten kutyáknak készült kutyakekszet is, amiben olyan finomságok vannak mint mogyoró, datolya, rizsliszt, zabpehelyliszt, lenmagpehely, banán és reszelt répa.

A keksz természetesen tojás nélkül kell, hogy készüljön, hiszen – ahogy Kristóf elmondta – Özge semmilyen állati eredetű terméket, így tojást, mézet és tejtermékeket sem eszik, viszont szívesen ropogtat friss uborkát, káposztát, de imádja a csicseriborsót és a barna rizst is.

Nos, eddig azt hittem, hogy a vegán-nem vegán csatározásokat nem igen lehet tovább fokozni, de úgy tűnik, hogy a vegán kutyatáplálás még ettől is jobban kiborítja a témára érzékenyeket. Hiába hangzik el a felvételen is az állatorvos szájából, miszerint a vegán kutyatáplálást is lehet okosan és biztonságosan csinálni, a hozzászólók többsége szerint szimpla állatkínzás, amit Kristóf csinál, és minimum börtön járna érte.

Ami még pikánsabbá teszi a dolgot az az, hogy sok – egyébként vegán kutya-és macskatartó – véli úgy, hogy saját kedvencének inkább hagyományos, vegyes táplálékot ad, és helyteleníti az állatok húsmentes etetését.

Kristóf és Özge- forrás: Facebook

De miért kell vegánnak lennie egy vegán kutyájának?

A vegán kutyatartók úgy vélik, hogy kedvenceinknek sem szeretnének állattetemet tartalmazó ételt tenni a tányérjukra. Az egyes kutyatápokban az állati eredetű alapanyagok sokszor igen silány minőségűek- sajnos ehhez kétség sem férhet, ha átbogarászod a termékleírásokat. A bennük lévő hús elhullott vagy emberi fogyasztásra alkalmatlan állatokból készült, amelyek tartósítószerekkel, antibiotikumokkal szennyezettek. Ennek pedig a kutyára nézve igen sok negatív következménye lehet:  különféle bőrelváltozások, vese-, máj-, szív- és idegrendszeri betegségek veszélyeztethetik.

És a vegán táplálás szerintük nem veszélyes a kutya egészségére.

Számtalan sikersztori kering a neten arról, hogy milyen hosszú életkort élnek meg a vegán táplálkozást folytató kutyusok. A csak húst tartalmazó étrend önmagában veszélyes- hangsúlyozzák a vegán állattartók , hiszen az állatok csontjai puhák lesznek, legyengülhetnek, míg a természetes táplálás sokkal változatosabb.

De mit eszik egy vegán kutya?

Kristóf példaként említette korábban a uborkát, káposztát, spenótot, főtt burgonyát és édesburgonyát, sütőtököt, körtét, almát, sárgadinnyét, répát.

Emellett teljes kiőrlésű gabonaféléket, kásákat, lencsét, babot, csírákat, olajféleségeket (lenmagolaj, napraforgóolaj) is be lehet iktatni az étrendjükbe.

Fontos a megfelelő B-vitamin pótlás is, ehhez kifejezetten kutyáknak készített élesztőt kevernek az ételbe.

Ez biztos jó?

Az ellentábor szerint egész egyszerűen nem igaz, hogy a tisztán növényi táplálás kielégíti a kutya összes tápanyagszükségletét. Hiszen akkor nem kevernének étrendjükbe külön vitaminokat, aminosavakat és nyomelemeket.

Jómagam a vegyes táplálás híve vagyok, de azzal egyet kell értenem, hogy igenis át kell gondolni, mit teszünk a kutya táljába. A szójával felütött, silány, értéktelen tápok hosszú távon valóban rossz hatással lesznek egészségére.

Frissítés: A poszt 2016ban készült. 2018 augusztusában Özge meghalt.

Facebook Comments