Köpölyözéssel jutott a csúcsra Phelps?

Köpölyözéssel jutott a csúcsra Phelps?

Köpölyözéssel jutott a csúcsra Phelps?

Vajon mi történhetett Michael Phelps hátával? Mik azok a furcsa kör alakú lenyomatok a bőrén? Phelps nem titkolja, mivel regenerálódik. Köpölyözéssel.

A Riói Olimpia 4×100 m-es férfi gyorsváltóját az amerikai csapat nyerte meg. A csapat tagja Michael Phelps, aki 19. olimpiai aranyérmét tette zsebre ezzel a győzelemmel.

Ha láttátok a versenyt, talán feltűnt, hogy Phelps hátán furcsa kör mintázatú nyomokat lehet látni. Vajon mi történhetett vele?

Phelps már korábban leleplezte magát Instagram oldalán: nem verekedés, hanem regenerációja során szerezte be ezeket a furcsa lenyomatokat. S hogy mivel regenerálódik, ami így kidíszítette?

A kezelés neve: köpölyözés

A köpölyözést (a német „köppel”,fejecske szóból ered), amely tulajdonképpen egy vákumos masszázs, már 3000 évvel korábban is  alkalmazták, erről tanúskodnak mezopotámiai régészeti emlékek. A módszert a kínai Csin dinasztia idején (isz. 281-361)  felmelegített tehénszarv segítségével végezték az alkimisták.

Később bambuszból, cserépből vagy vasból készült köpölyöző edényekkel végezték a kínai gyógyítók, de a módszer ismert volt Dél-Amerikában, Indiában is. Tibetben rizspapírra írt gyógyító mantrákkal egészítették ki ezt a terápiát.

phelps2

Mi is történik köpölyözés során?

A köpölyözést a bőrre helyezett üvegcsészékkel (harangokkal) végzik. A csészéket egyébként a test legérzékenyebb (akupunktúra) pontjai felett helyezik el, majd kiszívják belőlük a levegőt, így vákuum keletkezik, ami megemeli a szövetrétegeket, és felgyorsítja a vérkeringés. Ennek hatására az adott területre friss vér illetve több oxigén kerül a test távolabbi pontjairól. A vákuum miatt pirosodik tehát ki a bőr.

S hogy ez miért jó a sztárúszónak?

A 8-10 percig tartó kezeléstől -Phelps saját bevallása szerint-  energikusabbnak érzi magát.

A köpölyözés állítólag kilazíthatja az izmokat, és jól eldogozhatóak lesznek a mélyebb izom-letapadások és csomók. A köpölyözés hatására javulhat a bőr és az izom, valamint a kezelési területek belső szerveinek anyagcseréje.

A köpölyözés számtalan előnye közé sorolják még, hogy nyak-és hátfájást is jól lehet vele orvosolni, de hatékony váll-, csípő- és derékfájás esetén is.

A módszer kiegészíthető gyógynövényes és illóolajos kezeléssel is, mert a vákum hatására gyorsabb és hatékonyabb lehet a felszívódásuk.

A köpölyözést egyébként előszeretettel alkalmazzák méregtelenítéshez és fogyókúrához is. Jessica Simpson például megszállottja ennek a -szerinte kiváló- alakformáló módszernek.

Szkeptikus hangok

Most, hogy ekkora sajtóvisszhangot kapott Phelps köpölyözése, természetesen felerősödtek a szkeptikus hangok is az internetes fórumokon. Van, aki úgy véli, hogy az  alternatív gyógyászat indokolatlanul nagy reklámot kapott Phelps révén, aki nem az eszéről híres. Mások úgy vélik, hogy legközelebb majd piócákkal a testén láthatunk viszont néhány sportolót.

Én mindenesetre kíváncsian várom a többi sportoló “műhelytitkát”.

A kép forrása

Facebook Comments