De mit jelent a 7-es szám a 7Up-ban?

De mit jelent a 7-es szám a 7Up-ban?

De mit jelent a 7-es szám a 7Up-ban?

Tudtad? Kedvenc üdítőid hajdanán gyógyszertárak lombikjaiban keltek éltre gyógyszerészek szakavatott kezei közt. Azok az üdítők ugyanis, amelyeket épp lelkesen kortyolgatsz a nyári melegben, korábban bizony más jellegű igényeket is kiszolgáltak. 

Coca Cola- a kokabor

1884-ben született meg a világ egyik leghíresebb üdítőitala, a Coca Cola.

Feltalálója John Stith Pemberton gyógyszerész volt. Pemberton, aki a polgárháborúban súlyosan megsérült, és a morfium rabja lett, a háborúból hazatérve kezdett el kísérletezni a morfium felhasználásával. Ennek a kísérletezésnek lett egyik világhírű eredménye a Coca Cola. A Coca előtag a dél-amerikai kokalevélre utal, míg a Cola az üdítő ízesítőjére, a kóladióra, mely a koffeintartalmat biztosítja.A Coca Cola egyébként  eredetileg szénsavmentes bortartalmú ital volt.

Szegény Pemberton azonban nem időzített jól, hiszen 1885-ben Atlanta városa és a környező Fulton megye alkoholtilalmat vezetett be, így rögtön át is kellett dolgozni a receptúrát. 

A különös italt a Jacob’s Pharmacy nevű atlantai gyógyszertárban már pohárba kimérve árulták-  immár alkoholmentes, ám de szénsavas formulában.

Hogy miért gyógyszertárban?

Mert akkoriban a szénsavas italokról azt tartották, hogy jótékony egészségügyi hatással bírnak, így a népszerű gyógytonikok sorába állították: a kóláról például azt állították, hogy hatékony emésztési zavarokra, idegrendszeri problémákra, migrénre, sőt az impotenciára és morfiumfüggőségre is.

A Coca-Colát először 1894. március 12-én árulták üvegben, míg az első dobozos Coca-Cola 1955-ben jelent meg.

Érdekes adalék, hogy a kólát a mai napig használják és javasolják „gyógyitalként”

Van, aki kiszáradás ellen használja hányás esetén: ilyenkor az előzőleg lehűtött kólából kikavarják a szénsavat, és így adják a betegnek. Állítólag nagyobb gyerekeknek orvosok is szokták javasolni. Jómagam szintén találkoztam ezzel a javaslattal egy gyerekorvos könyvében, sőt, állítólag arab országokban kórházakban is adják terápiás célzattal ezt az italt.

Emellett születtek tanulmányok arról is, hogy hatékonyan lehet használni emésztési problémákra és részleges bélelzáródás esetén.

7 UP- a kedélyjavító

Tudod mit jelent a 7-es szám a 7Up üdítőben? Meg fogsz lepődni!

A 7-es szám  a lítium atomi tömegét jelentheti. De mi köze a lítiumnak ehhez az üdítőhöz?

Az 1929-ben piacra dobott 7 Upot eredetileg  Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Sodának, azaz lítiumozott citromos-limes-os üdítőitalnak hívták 1948-ig. Gyógyászati célzattal elsősorban másnaposság ellen javasolták.

A lítium gyógyászati alkalmazását egyébként eredendően a bipoláris zavarban szenvedők esetében volt igen jelentős áttörés.

Így aztán a korai 7Up némi hangulat-regeneráló hatással is bírt.

Dr Pepper

Ez a szintén Amerikából származó eredetileg mandulaízű szénsavas üdítőital 1885-ben született meg, és 1904-ben debütált a Saint Louis-i világkiállításon. Kitalálója -akárcsak a kóláé- szintén egy gyógyszerész,  Charles Alderton, aki maga is foglalkozott az akkoriban népszerű, gyógyhatásúnak vélt szénsavas italok forgalmazásával.

Alderton  úgy látta, hogy a vásárlók igen hamar megunták az akkori gyümölcsleveket, így maga kísérletezte ki az új formulát, aminek a Dr Pepper nevet adta. Hogy miért? Ez máig rejtély.

A Dr Pepper egy texasi település patikájából   Morrison Öreg Sarki Patikájából indult tehát világhódító útjára mint energiaital (a korabeli címkéken a brain tonic- agyfrissítő-  kifejezés is szerepelt ekkoriban)  

Képek forrása: Pinterest

 

Facebook Comments