Egy lakás, amiben 4 évnyi szemetet gyűjtöttek össze

Egy lakás, amiben 4 évnyi szemetet gyűjtöttek össze

Egy lakás, amiben 4 évnyi szemetet gyűjtöttek össze

Képzeld el, hogy a mai naptól kezdve 4 évig a házadban kellene gyűjtened az újrahasznosítható hulladékot. Egyetlen darab wc-papírgurigát, egyetlen darab samponos flakont vagy tejes dobozt sem dobhatnál el. Mindent gondosan el kellene tenned 2020-ig. Elképzelhetetlen, ugye?

Hiszen mindent megteszünk, hogy minél hamarabb megszabaduljunk attól az óriási hulladékmennyiségtől, amit nap mint nap magunk után hagyunk. Naná, hogy nem akarjuk látni, mert csak szorongást, rossz érzéseket, netalán bűntudatot ébresztene bennünk. Marad a struccpolitika: amit nem látunk, az nincs is.

Egy  francia fotós azonban szembefordult a fogyasztói társadalom mentalitásával.  2011-től 2015-ig nem dobta ki az újrahasznosítható szemetet, hanem szorgos gyűjtögetésbe kezdett otthonában.

Antoine Repessé, aki jelenleg Lille-ben él, autodidakta módon sajátított el a fotózás művészetét, négy éve szabadúszóként tevékenykedik.

„A fotózás egy univerzális nyelv, és én ezért szeretem. Lényegtelen, hogy milyen a képzettséged, nincs jelentősége, hogy milyen nemzetiségű vagy, mert érteni fogod a képek üzenetét”-vallja a 37 éves művész.

Antoine Repessé munka közben

A #365 Csomagolatlanul című projektje kendőzetlenül mutatja be a sokkoló valóságot: azt, hogy milyen nagy mennyiségű hulladékot hozunk létre egy-egy termék becsomagolásával.

 „Számomra fontos volt, hogy emberek is legyenek a képeken, mert így érzékeltethetem igazán, mennyi hulladékot termelünk”.

A képeken egyébként a fotós barátai és családtagjai szerepelnek, s hogy még erőteljesebb hatást érjen el, a képeken is érvényesül a hulladék-szelektálás elve: a wc-ben a wc-papírgurigákat, a konyhában a tetrapakos dobozokat, a garázsban a cigis dobozokat, a nappaliban meg  magazinokat, újságokat halmozott fel a megkomponált képeken.

Repessé a  projekthez 70 m3-nyi szemetet gyűjtött össze, ebben többek között 1600 tejes üveg, 4800 wc-papírguriga és 800 kg-nyi újság is volt.

Forrás és képek: bust.com
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg, hátha másoknak is hasznos lesz!

Facebook Comments