Viszlát síkosító! Helló kókuszolaj?

Viszlát síkosító! Helló kókuszolaj?

Viszlát síkosító! Helló kókuszolaj?

Nigella Lawson sztárszakács teljesen kiborul tőle. Timothy (Tim) Caulfield egészségügyi szakjogász könyvet írt a hülyeségeiről, és Twitteren indított hadjáratot ellene. Valóban  túltolja kissé Gwyneth Paltrow színésznő a bio életmódot?

Régen egy-egy színészóriás vagy sportoló elég volt egy kozmetikai termék vagy autó eladási rátájának felpörgetéséhez. Manapság a celebek a biztos befutók. Gwyneth Paltrow, David Beckham vagy Kim Kardashian nevével szinte bármit el lehet adni.

Bármit, akár a legnagyobb hülyeséget is.

Kardashian például ismert szószólója lett a placenta-kapszulának, mert hogy ő ettől szépül; Beckhamék pedig a fülemüle ürülékkel gazdagított arcpakolás elkötelezett hívei.

Gwyneth Paltrow nem aprózza el

De Gwyneth Paltrow egész üzletet épített fel: goop.com nevű oldalán kemény egészségügyi-wellness témákra bukkanhatnak az elszánt clean-eating (tiszta evő) hívek. Úgy mint: vagina gőzölés, kókuszolaj használata a nemi élet fellendítésére vagy arcbotoxolás méhekkel.

Úgy tűnik,  Gwyneth Paltrow valóságos guruvá lépett elő az utóbbi időben, akit hívei ész nélkül követnek.

Nos, Tim Caulfield, kanadai egészségügyi szakjogásznak ebből lett elege. “Gwyneth Paltrow mindenben téved?” címmel könyvet adott ki,  és ebben tudományos bizonyítékokkal pontról pontra cáfolja a színésznő által népszerűsített módszereket és ötleteket. A könyv nem mellesleg el is nyerte a Kanadai Tudományos Írók Társasága díját. Caulfield pedig tovább folytatja Don Quijote-i küzdelmét Paltrow és a hozzá hasonlóan életmód guruvá avanzsált celebek ellen.

Gwyneth, Gwyneth…nem lesz ez jó ötlet!

Tim Caulfield szerint a vagina gőzölés szimplán súlyos sérüléseket okoz, a méhcsípések pedig anaflaxiás sokkot; míg a színésznő által javasolt méregdrága detox-turmix nem más, mint a vakbuzgó emberek lehúzása.

Érdekes, hogy Gwyneth azt állítja, nincsenek szigorú szabályai az étkezésének, sőt, az emberek eltúlozzák a vele kapcsolatos dolgokat.  Ő elsősorban  a kiegyensúlyozott életmód híve, amiben igyekszik magát távol tartani a feldolgozott és szennyezett ételektől, de ugyanúgy élvezi a finom ételeket és italokat, mint egy hétköznapi ember: így és ő sem veti meg például a francia sajtokat vagy a martinit.

Ám az a turmix, amit detoxikáló turmixként emleget, és reggelente fogyasztja el, mégiscsak 250 dollárt kóstál, ha a Goop-ról akarod megrendelni a hozzávalóit.

Mindössze ennyi minden kell bele: maca gyökér, növényi protein, gyógynövény keverék, mandulatej, bourbon vanília, kókusz olaj, tengeri só.

Mit kenjek és hová?

Gwyneth Paltrow azonban – aki a kókuszolajért is láthatóan odavan – legutóbb azzal került a figyelem középpontjába, hogy a kókuszolaj kissé újszerű felhasználása felől érdeklődött a goop oldalán dr. Maggie Neytől, egy Santa Monica-i női klinika orvosától.

Ne kerteljünk: a színésznő arra volt kíváncsi, hogy használhatunk-e kókuszolajat síkosító helyett. Persze szigorúan bio minőségű, extraszűz olajat.

Vajon van a táskámban kókuszolaj?

A doktornő válaszában elmondta, hogy amit megehetünk, és egészségünknek jót tesz, azt szinte nagy bizonyossággal magunkra is kenhetjük. Így ő például az aloe verát, a mandulaolajat, a kókuszolajat vagy épp az olívaolajat is ajánlja ilyen jellegű felhasználásra.

Mielőtt azonban elhajítanánk a síkosítót, a doktornő arra is figyelmeztetett, hogy mindenkinek másképp reagál a szervezete még ezekre a természetes anyagokra is.

A kókuszolaj, amely szerinte antimikrobiális tulajdonságokkal bír, hamar tönkre vághatja a női hüvelyflórát, aminek allergia vagy egy könnyen elkapható fertőzés is lehet a következménye. Így, akinek visszatérő gombás fertőzése vagy hüvelygyulladása van, az inkább felejtse el ezeket az olajokat. Arról már nem is beszélve, hogy egy óvszeres védekezésre is rossz hatással lehetnek ezek a természetes síkosítók (elszakadhat az óvszer)

Ennek tudatában persze kíváncsiak lehetünk, hogy Gwyneth mit használ.

Facebook Comments