Így vezetnek meg a webáruházak

Így vezetnek  meg a webáruházak

Így vezetnek meg a webáruházak

Hatalmas színes képek, a megrendelő felületre irányító színes nyilacskák, vevőszolgálat nélküli webáruházak. Te is hagyod magad megvezetni a virtuális boltokban?

Hadd meséljek el valamit. Egy kedves ismerősöm megkért, hogy segítsek neki egy étrend-kiegészítőt keresni. Aztán elküldte a webáruház honlapjának elérhetőségét, amire a választása esett.

Az oldalon hatalmas, színes ábrák, amelyek rögtön azt sugallják, hogy minimum hármasával vedd meg az adott étrend-kiegészítőt. Hisz így nyilván jobban megéri. Nekik.

Számtalan videó, amin ismeretlen fazonok, „orvosok” győzködik a leendő vásárlót, hogy miért követik el életük nagy hibáját, ha nem rendelnek azonnal az adott termékből.

És az adott termék persze MINDENRE jó. Az alvászavartól kezdve, az immunerősítésen át, a daganatos betegségek megelőzéséig: nincs olyan probléma tehát, amit meg ne oldana.

Őszintén! Gondolkodj egy cseppet! Ugye ezt te sem hiszed el?

Itt a piros-hol a piros?

Hovatovább, ezeken az oldalakon bármerre lépsz, bármerre keresgélsz, kutakodsz több információért, egyből a megrendelő lapon találod magad, és ha nem vagy észnél, már meg is rendeltél valamit, amire nem biztos, hogy VALÓBAN szükséged van.

gyógyszerek

Mi a franc ez? Pontosan szeretném tudni!

Sokszor magáról a kiszemelt termékről nem találsz konkrét információkat. Ha például valamilyen fogyókúrás kapszulát szeretnél vásárolni, akkor nemcsak arra vagy kíváncsi, hogy milyen fantasztikus hatással lesz az adott termék a testformálásodra, és hogy fog leolvadni rólad a zsír napok alatt (persze étrendbeli és életmódbeli változtatások nélkül), hanem pontosan szeretnéd tudni, hogy:

– az általad választott termékben mi van pontosan

– mit lehet tudni  a hatóanyagtartalomról

– milyen az adagolása

– honnan származik

– mire kell figyelni a fogyasztásakor

– hogy kell tárolnod

– mikor nem fogyaszthatod

– milyen esetleges mellékhatásai vannak

– milyen hatással van más, egyéb étrend-kiegészítőre vagy gyógyszerre

Ne hagyd, hogy manipulált képekkel (előtte-utána fotókkal), kamu vásárlói visszajelzésekkel (amelyek persze csak dicsérő mondatokat tartalmaznak), ál-visszafizetési és cserélési ígéretekkel kábítsanak el!

Ismered a mondást: ami túl szép, hogy igaz legyen, az nem is igaz!

A varázsszó: bio

A bio jelzőre úgy ugrik a vevő, mint maci a mézre. Hiszen, ha bio, akkor az tiszta, egészséges, szennyeződés-mentes, megbízható, természetes stb. nagyjából ezek a fantáziák jelennek meg a termékről a fejekben.

De fékezzünk csak le egy pillanatra! Ha a termék elnevezésében szerepel a bio jelző, akkor vajon kitől kapta a minősítését? Milyen (megbízható) tanúsítvánnyal rendelkezik? Ennek van-e látható, egyértelmű jelzése a csomagoláson? (Zárójelben: bio minősítést ugyanis nem hasraütésszerűen ragasztunk rá egy termékre.)

De vajon ki az, aki ezeket a csodaszereket, italokat, bogyókat és kapszulákat árulja nekünk?

Érdemes egy kicsit szétnézni az oldalon. Én például a szóban forgó honlapon semmilyen információt nem találtam az oldal működtetőjéről. Vevőszolgálati információk? Sehol!

Kinél fogsz reklamálni? Kit kérhetnek számon, ha az általad beszedett (lehet, hogy egyáltalán nem legális) csodaszertől bajod esik?

Számodra egyáltalán nem gond, ha a csodakapszulát kínáló webáruházban hiába keresed azokat az információkat, amelyeket kötelezően fel kellene tüntetni?

bevásárlókosár

Tudtad, hogy bizonyos adatokat kötelező megjeleníteni egy ilyen oldalon is?

Melyek ezek?

  • a működtető cégneve
  • székhelye
  • adószáma
  • telefonszáma
  • email címe
  • bankszámla száma
  • a kapcsolattartója neve és telefonszáma

Fontos, hogy tájékoztatást kapj a vásárlástól való elállással kapcsolatos jogaidról, és hogy miként küldhetsz vissza terméket.

Te megbízol vakon?

Sokszor előfordul (ha például fogyókúrás készítményeket vagy potencianövelőket keresel), hogy sebtében magyarosított oldalakra keveredsz, amelyek valójában külföldi tulajdonú, ellenőrizhetetlen cégek szolgáltatását vagy termékeit kínálják.

A termékleírások gyanúsak, nehezen értelmezhetők, de persze ígérnek neked fűt-fát, csodákat. És a végén egy ciprusi bankszámlaszámon találod a pénzed…

Hallgass a józan eszedre, és meneküj ezekről!

8292224590_4e60879a8a_z

És mit akarnak megetetni veled?

Nagyon nehéz eligazodni jelenleg az étrend-kiegészítők világában, főleg, ha interneten vásárolsz.

Amennyiben szeretnél legalább némi támpontot kapni, akkor javaslom, hogy látogass el erre a honlapra, ahol a Magyarországon bejelentett étrend-kiegészítőkről találhatsz részletes információkat. Itt nemcsak azokat a készítményeket találod meg, amelyek forgalomba hozhatóak, hanem azokat is, amelyekkel gond adódott, esetleg  veszélyesek lehetnek.

Ne engedd meg magadnak, hogy vakon dönts!

Facebook Comments