7 szuperélelmiszer, ami Miranda Kerr kosarában lapul

7 szuperélelmiszer, ami Miranda Kerr kosarában lapul

7 szuperélelmiszer, ami Miranda Kerr kosarában lapul

Miranda Kerr, ausztrál származású modell, aki Gisele Bündchen helyét vette át az Angyalok sorában, a 80/20-as szabály híve: 80%-ban szigorúan megválasztott, minőségi ételt fogyaszt, 20%-ban viszont engedékeny magával.

A modell a Dr. Peter D’Adamo nevéhez köthető vércsoport diétát követi: zöldségek és gyümölcsök, tengeri halak, bio csirke szerepel étkezéseiben, a glutént viszont száműzte a tányérról.

Miranda emellett nap mint nap használja azokat a szuperélelmiszereket, amelyek lassan nálunk is egyre ismertebbé válnak.

Szuperélelmiszer? Az mi fán terem?

Superfood néven illeti ezeket a szakirodalom, de azért maradjunk csak a szuperélelmiszer kifejezésnél.

Ez a kifejezés 1990-től vált ismertté, amikor Michael van Straten és Barbara Griggs bestsellere, a Superfoods (Szuperélelmiszerek) megjelent.

No, de melyek a szuperélelmiszerek?

Szakértők szerint jó hosszú a lista, de összességében elmondható, hogy ezeknek az élelmiszereknek rendkívül magas vitamin-, ásványi anyag, illetve antioxidáns-tartalma van, míg kalóriatartalmuk nem számottevő.

Tiszta, természetes tápanyagok, amelyek elsősorban organikus (bio) gazdálkodásból származnak, és hozzájárulnak testünk kiegyensúlyozott működéséhez, jó közérzetünkhöz.

Persze, egyéni megítélés kérdése, mi tartozik ebbe a listába, de a reformélelmiszerekkel és étrendkiegészítőkkel foglalkozó webáruházak többnyire külön kategóriába helyezik ezeket a cuccokat.

Miranda pedig a bodyandsoul.com-nak azt is elárulta, hogy ezek közül melyek kerülnek az ő bevásárlókosarába. No, nézzük csak:

1. Kókuszvirág cukor

Miranda véleménye: “A hagyományos fehér cukor nagyszerű helyettesítője, mert alacsony a glikémiás indexe”.

Amit jó, ha tudsz: a kókuszvirág cukor valóban különleges.  Az alacsony glikémiás indexszel kapcsolatban azonban rossz hírem van: erre vonatkozóan nincsen hiteles vizsgálat, amely bizonyítaná, hogy ez a cukor lassú felszívódású lenne, és cukorbetegeknek is biztonsággal adható.

Ha diétázol, cukorbeteg vagy, lebeszélnélek róla. Persze a reggeli kávédba tett 1 kanálnyi mennyiség nem fog bűnbe vinni, de nagy mennyiségben nem használnám.

images
Kókuszságok

A kókuszcukor egyébként a kókuszvirágból kinyert cukor. Íze eszméletlenül finom: a melaszos nádcukoréhoz hasonló. Lágy, karamellás, karakteres ízvilág jellemzi.

 2. Maca por, a perui szuperélelmiszer

Miranda véleménye: „Gazdag aminosavakban, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Szívesen keverem joghurtba, müzlibe, smoothie-ba, turmixokba.

Amiért te is szeretni fogod: a maca pozitívan hat a libidóra és igazi energiabomba. Nem véletlen nevezték az inkák ginzengjének. Bár Európában elsősorban mint a férfi potencianő futott be nagy karriert, termékenységnövelő hatásával kapcsolatban is vannak már ígéretes vizsgálatok.

maca
Nem csak pasiknak

3. Mandula

Miranda véleménye: „Ha elmegyek otthonról, mindig van egy kis zacskónyi nálam. Tökéletes ennivaló, ha úton vagyok, és falatozni támad kedvem”.

Való igaz: a mandula magas rosttartalommal rendelkezik, alacsony glikémiás indexű, kiváló magnézium és E-vitamin forrás.

Egy kis érdekesség: a mandula  25 g E-vitamint  tartalmaz 100 g magban (170% javasolt napi mennyiség). Az E-vitamin karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök hatásától.

mandula
E-vitamin kapszula

4. Kókuszvíz

Miranda véleménye: „Szupertermészetes hidratáló, kiváló elektrolit-pótló. Minimális cukrot és zsírt tartalmaz. Magnézium, kálium, cink, vas, C-és B-vitamin forrás”.

A kókuszvizet a még zöld, zsenge kókuszból nyerik ki. Bár a kókuszvízzel kapcsolatban is hajlamosak a gyártók illetve forgalmazók minden féle csodával felruházni, maradjunk annyiban, hogy egy kiváló, természetes ital számtalan pozitív egészségügyi hatással.

+1 tipp: Ha sportolsz, mindenképpen érdemes neked is kipróbálnod izotóniás italként.

7651568002_b437386785
Madonna megőrül érte


5. Kakaó- és kakaóbab töret


Miranda véleménye:
„Számtalanszor használom shake-ekben. A kakaó egyik legjobb izomlazító, stresszűző magnéziumforrás számomra”.

Tudtad? A kakaóbab magas antioxidáns-tartalma védi a sejteket, így lassítja az öregedési folyamatokat. Kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor, és háromszor annyit, mint a zöld tea.

8708586540_4206ff2daa_z
Bűntelen élvezet

6. Chia

Miranda ezért kedveli: „Chia olajat vagy magvakat egyaránt használok.  Turmixokba rakom, vagy tojás helyett használom muffinsütéskor”.

Diétázol? A chia mag itt is szuper: az élelmi rostoknak köszönhetően hosszú ideig jóllakottnak fogod magad érezni tőle. Fogyaszd vízzel vagy folyadékkal elkeverve, így zselészerű állagú lesz, melynek köszönhetően megemésztése hosszabb ideig tart. Állítólag felpörgeti az anyagcserét, ami szintén segítségedre lesz a súlyvesztésben.

4613953552_da1f2ab557_z
Most nagy sláger

7. Goji bogyó

„Két étkezés között szoktam rágcsálni”-mondja Miranda, és hozzáteszi: „Gazdag antioxidáns, és egy valódi C-vitamin bomba”.

A hagyományos kínai orvoslásban mint vágyserkentő, immunerősítő, látásjavító és májvédő szuperélelmiszer szerepel.

Amiért nagyon szerethető: a gojit igen magas fehérjetartalma kiemeli a többi gyümölcs közül. 100 g goji kb. 11,7 g fehérjét tartalmaz.

5726985249_91466d0775_z
Goji. Pasik előnyben?

Facebook Comments