Dobd turmixgépbe a placentád!

Dobd turmixgépbe a placentád!

Dobd turmixgépbe a placentád!

A méhlepénnyel kapcsolatban többféle meglepő és kissé bizarr rituáléról olvashattunk eddig is. És most itt az új őrület, a placenta smoothie. Vagyis: idd meg a placentádat!

A placentától sokan nem szabadulnak meg a szülést követően.

Vannak, akik esznek belőle, de hallottam olyan házaspárról is, aki az otthonszülést követően (ahol a férj vezette le a szülést) egy komposztálót alakított ki a placentának, és ide ültetett egy facsemetét. Az újszülött tiszteletére.

De mi ez a mágikus tisztelet a placenta felé?

A placenta szimbolikus jelentősége (az élet forrása, az anya-gyermek kapcsolódás kifejeződése) mellett, a placentaevés illetve fogyasztás szószólói úgy vélik, hogy a méhlepény  tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal (hiszen ez látja el tápanyaggal a magzatot), amiből akár mi is részesülhetnénk. Furcsa, talán kissé szokatlan ezzel szembesülni.

Kim Kardashian azonban nem problémázott ezen: második gyermeke születése után bejelentette, hogy ő bizony ki fogja használni a placenta jótékony hatásait.

Kim úgy fogalmazott, hogy nem a hagyományos módon eszi meg természetesen a placentát (ti. megsütve), hanem fagyasztva szárított módszerrel készült kapszulák formájában. Állítólag így akarta kivédeni a terhesség utáni depressziót, ami sikerült is.

Kim-Kardashians-placenta-in-a-jar-main
Kim és az ő liofizált placentája

Mindenesetre akik kipróbálták, állítják: a placenta jótékony hatású a felnőtt szervezetre is, hiszen tele van vassal és B-vitaminokkal. Állítólag a méhlepényben található oxitocin a rossz hangulaton valóban javíthat, de növelheti a tejtermelést és az édesanya vitalitását is.

A placentaevés elsősorban a celeb mamáknak köszönhetően kapott nagyobb nyilvánosságot. Ahogy külföldi női magazinokban fogalmaznak: manapság mindenki placentát eszik.

Már turmixgéphez is kompatibilis

A placenta-biznisz további extrém ötletekre sarkallt néhány leleményes anyukát. Egy Angliában élő hölgy például placentából készült smoothie-t kezdett árusítani. Kathryn Beale a frissen szült kismamák méhlepényéből vág ki egy kisebb darabot, és azt gyümölcsökkel összemixeli. Ezt az italt kell meginniuk a kismamáknak. A megmaradt méhlepény sem veszik kárba: ezt kiszárítja, porrá őrli és kapszulázva adja oda a megrendelőnek. Igencsak borsos áron. Az egészségügyi hatóságoknak persze nem igen tetszik a dolog.

De mi van, ha valaki esetleg undorodik az efféle étrend-kiegészítőktől?

Igen, jól gondoljátok, már erre is van megoldás.

Magenta Placenta

Egy smoothie-kat gyártó londoni cég (Savse) dobta piacra a  Magenta Placenta fantázianévvel ellátott italt, amit Kim Kardashian inspirált számukra.

A cég ötletgazdája, Nina úgy fogalmaz, hogy az állatvilágban teljesen természetes a méhlepény elfogyasztása a szülést követően. Sőt! Régen a szülés után a nők is ettek méhlepényt, nincs ebben semmi szokatlan. Manapság azonban kissé bizarrnak hat ez a szokás, és ezért idegenkedhetnek tőle az újdonsült anyukák.

Savses-416749

Ezért a cég egy olyan terméket állított össze, amely mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, amelyekért a placentát elfogyasztják rajongói. Csak épp placenta nélkül.

De mi is van benne? Étcsokoládé, banán, mandulatej, málna: tele B6 és B12 vitaminnal valamint vassal. 100%-osan hidegen préselt, cukormentes és természetes.

Okos  ötlet! Kár, hogy nem nekem jutott eszembe- gondolhatod most magadban

Facebook Comments