Hűha! Most tényleg végezzek beöntést?

Hűha! Most tényleg végezzek beöntést?

Hűha! Most tényleg végezzek beöntést?

Nemrégiben egy méregtelenítésről és tisztító kúrákról szóló előadást hallgattam végig. Mit is mondhatnék? Volt irulás-pirulás és nevetgélés.

Az egészséges életmód hívei, akik valóban nem maszatolnak, hanem teljesen leválasztották magukat a fogyasztói társadalomról, maguk termelik meg a zöldségeket, gyümölcsöket, és nem ismernek kompromisszumot az étkezésben, a méregtelenítő-tisztító kúráknak is fontos szerepet szánnak életmódjukban.

Kétszer is részt vettem egy korábbi sportoló, jelenleg a gabonakonyha rejtelmeivel foglalkozó előadó (Deák Albert) tanulságos műhely-beszélgetésein, amiben külön fejezetet szánt a méregtelenítő-tisztító kúrák bemutatásának.

Ő maga ezeket a tisztító kúrákat alkalmazza is, a leírt receptek tehát az ő személyes tapasztalatain nyugszanak. Ami nem jelenti azt, hogy személy szerint egyet értenék velük, viszont szeretném veletek megosztani, mert bármennyire is különösek, egy-egy gondolat talán megfontolandó belőlük.

 A leírt módszerekkel  kapcsolatban – bár nagyon régóta alkalmazott tisztító kúrákról van szó – tájékozódj, érdeklődj természetgyógyásztól vagy orvostól! Senkit nem biztatnék arra, hogy fejest ugorjon bármelyik módszer kipróbálásába.

Méregtelenítsünk, de minek?

Méregtelenítés? Lássuk be, ennek most nagy divatja van. Sokféle módszer, tea, ital, szuperélelmiszer, böjt közül válogathatunk, ha úgy érezzük, nekünk erre feltétlenül szükségünk van.

De szükségünk van?

Deák Albert a következő szempontokat emelte ki, hogy miért is kell(ene) méregteleníteni a szervezetünket. Ezektől kellene megszabadulnunk:

  • fehérje bomlástermékek
  • nehézfémek
  • gyógyszermaradványok

imagesA hagyományos orvoslás hívei erről úgy vélekednek, hogy az emberi szervezet működése úgy jó, ahogy van. A szervezetünk megbirkózik a hulladék táplálkozással is.  A máj például a természetes méregtelenítő folyamatok legfontosabb szerve, így aggodalomra semmi ok. Egy tisztító kúrának vagy beöntésnek azonban lehetnek veszélyes mellékhatásai: például kiszáradást, elektrolit-veszteséget okozhat. Sőt! Egyesek szerint függővé is válhatunk ezektől a kúráktól.

A tisztító kúrák hívei azonban úgy vélik, hogy olyan mennyiségű méreganyag kerül be szervezetünkbe nap mint nap, ami a modern élet velejárója, és egész egyszerűen nem tud vele a szervezet mit kezdeni. Ehhez a teljes emésztőrendszert ki kell takarítani, melyhez különféle kúrákat illetve a teljes generált, a beöntést javasolják.

Csinálj egy beöntést, és meglepődsz, hogy a sokadik kúra után, mi távozik belőled! –mondják. (No, én ezt azért kihagyom)

Nézzük, milyen „felső”-beöntést használnak a módszer hívei!

Citrom-kúra

citrom kúraEz a az a módszer, amit úgy gondolom, egy rövidebb kúra erejéig én is kipróbálnék. Csak citromra és vízre van szükség hozzá.

Csavard ki egy citrom levét, és szűrd át műanyag szűrőn! Töltsd fel teameleg vízzel, úgy, hogy 1.5-2 dl-nyi legyen. Reggel, éhgyomorra kell inni, és utána ne egyél még 2-3 óra hosszat.

A kúra hatékonyságát fokozhatod, ha fokozatosan emeled, majd csökkented a citromok számát. Egyfajta piramis-módszerként.

Tehát az 1. nap csak egy citrom levét, a 2. nap kettőt és így tovább. Így eljuthatsz a 9 citromnyi mennyiségig (ha persze kibírod addig).

Ekkor indulhatsz visszafelé: csökkenő sorrendben fogyasztva a citromokat. 

Ez a kúra azon túl, hogy beindítja a reggeli emésztést, és állítólag serkenti az epekiválasztást, az egész közérzetedre jótékony hatással bír: állítólag a bőröd, hajad szebb lesz, ledobsz pár kilót, de jótékonyan hat vese-és májbetegségek esetén, ízületi gyulladások csökkentésében, ödéma-vizenyő esetén is.

Ha érzékeny a fogad a citromra, érdemes szívószállal inni a keveréket.

Még hatékonyabbnak mondják ezt a tisztítókúrát, ha sült citromokkal végzed. Ehhez  süsd meg a citromokat lassan a sütőben (80 fokon 1 óra hosszát). Ezután facsard ki levüket, amit szintén szűrj meg!

Nátron-kúra

nátron kúraVannak, akik megingathatatlanul hisznek abban, hogy szervezetük el van savasodva. Ahhoz pedig, hogy visszaállítsák szervezetük egyensúlyát, sokan szívesen alkalmazzák az ún. nátron-kúrát, ami tulajdonképp a szódabikarbóna kúrát jelenti.

Ehhez egy nagy pohárban kell 1 teáskanálnyi szódabikarbónát először kevés hideg vízzel oldódásig keverni, majd 1.5-2 dl forró vízzel felönteni, és minél hamarabb meginni.

1 hónapnyi kúra után javasolt 2 hét szünetet tartani, és 3 kúránál többet nem szabad megcsinálni!-legalábbis előadónk szerint.

Azt hiszem, ezt a kúrát kihagyom a repertoárból.

Aktív szén-kúra

szén kúraSokféle tisztító-méregtelenítő kúráról olvastam, hallottam, de a beöntés után ez az egyik legbizarrabb számomra. Pedig – akik gyakorolják – azt mondják, igen hatékony,és semmi különös nincs benne.

No, nézzük csak.

Az aktív szén-kúrához először faszenet kell beszerezni. Ezt azonban nem célszerű barkácsáruházból vagy Tüzép-telepről megvásárolni, mert ott szennyeződik, nem tárolják megfelelően. Az előadó szerint a rutinos aktív-szén kúra alkalmazók Erdélyből hozzák a faszenet, de akár otthon is meg lehet próbálkozni az előállításával (igaz, ez nem annyira egyszerű folyamat).

A faszenet kis darabokra törik, és kézi darálón ledaráljál, majd átszitálják. A műveletet a szabadban kell végezni, mert mindent beterít a szénpor. Tulajdonképp csak a finom, poros részére van szükség. 

Nehéz elképzelni, de ebből a porból 1 evőkanálnyit kevernek el vízben, és nyelik le.

Az aktív szén állítólag olyan, mint a porszívó. Épp ezért nem szabad más tisztító kúrákkal együtt végezni, és rendszeres gyógyszerszedés mellett sem szabad alkalmazni, mert csökkenti a gyógyszerek felszívódását.

Ám, az igazi nagy truváj mégis csak a beöntés

És bár hajlamosak a hívei úgy beszélni róla, mint egy különleges szertartásról, és az epe-és májtisztítás legfontosabb rituáléjáról, ez már jóval bonyolultabb, és nagyobb fegyelmezettséget igénylő módszer, ami természetesen már szétfeszítené ennek a posztnak a kereteit.

Ha kíváncsiak vagytok ennek a mikéntjére, és hogy mit osztott meg velünk tapasztalt előadónk, akkor egy következő bejegyzésben erről is mesélek.

 

Facebook Comments