Ezzel állítsd meg a hasmenést!

Ezzel állítsd meg a hasmenést!

Ezzel állítsd meg a hasmenést!

A hasmenés okai nagyon szerteágazóak lehetnek. Bélfertőzés, gyomorrontás, bélhurut, ételallergia vagy akár a stressz is kiválthatja.  De egy vadon termő növény kiváló orvoslója lehet ennek a kellemetlen problémának.

Hasmenés esetén az emésztőrendszer tehermentesítése mellett – ami diétás, könnyű ételek elfogyasztását  jelenti -, nagyon fontos a hasmenéssel együtt járó vízveszteség pótlása is.

Ilyenkor valamennyien szívesen fogyasztunk például teát, ami segítségünkre is lehet, hiszen- amennyiben erős hasmenéssel küszködünk- akár lósóskából is elkészíthetjük roboráló italunkat.

Hallottál már a lósóskáról?

hasfájás
Ha jön a fájdalom

A lósóska útja

A lósóska az uráli eredetű ló és a sóska ’savanyú növény’ összetétele. A ló- előtag a növény vad előfordulására utal, illetve arra, hogy a mezei sóskának a kerti sóskához képest jóval nagyobb a mérete-olvashatjuk Vörös Éva a magyar gyógynövényeket bemutató etimológiai szótárában.

Népies nevei  órom, bábilló, vagy bábikó. A lósóska vadon is termő gyógynövény: szinte a világ minden tájékán évezredek óta fellelhető valamelyik fajtája, és bár- ahogy neve is mutatja- a sóskafélék családjába tartozik de a sóska markánsan savanykás íze hiányzik belőle.

A középkori kolostorok gyógynövénykertjeiben is termesztették, sőt még a gyógyszertári készítmények között is szerepelt egészen a 19. századig a lósóska.

A középkori Angliában  mágikus erővel ruházták fel ezt a növényt: úgy vélték, hogy a levelei segítenek elűzni a boszorkányok rontását.

lósóska
Lósóska

A XVI. századi Magyar Orvosi Könyv úgy ír róla mint a hasmenés kiváló ellenszere: ehhez a lósóska magjainak összetörését javasolja, amit aztán borban vagy vízben feloldva kellett meginnia a betegnek.

A lósóska leveleit már régóta fogyasztják salátaként vagy főzelékként, de mártás is készült a század első felében piacon is beszerezhető lósóskából.

Mi van a lósóska raktáraiban?

A lósóska flavonoidokban, tanninokban és B-vitaminokban is bővelkedik, emellett vasat, magnéziumot, kalciumot, foszfort és cserzőanyagokat tartalmaz. Mivel leveleiben oxalátok is találhatók, ezek túlzott és hosszantartó fogyasztásától óvakodni kell, mert vesekő kialakulásához vezethet.

A hasmenéses bajok orvoslója

Kísérletek bizonyítják, hogy a lósóska magja és leve a Salmonella és Staphylococcus baktériumokkal szemben is hatékonynak bizonyult- írja róla Oláh Andor a Bio gyógyszerek,a gyógyító növények című ismertetőjében. Maga Oláh arról számolt be, hogy praxisában is sikeresen alkalmazta heveny és idült bélgyulladás (colitis) esetében, de gyomorhurut gyomor-és patkóbélfekély eseteiben is.

A magyar népi gyógyászat a hasmenéssel járó megbetegedések (hasmenés, tífusz, hastífusz, vérhas) esetén elsősorban a termésekből és a magvakból készült gyógyteát vagy alkoholos kivonatot fogyasztását javasolja.

wc-1033443_960_720
Amikor már nagyon sietős

Grynaeus Tamás, aki a szegedi Mars téren járta sorra a dorozsmai füves asszonyokat, feljegyzi, hogy a gyógynövény kínálatban szerepel a lósóska, melyről ezt mondja a füvesasszony: „Akinek hasmenése van” ebből főz teát.

A virágos hajtások vagy a termésekből készült tea  a bakteriális eredetű, főként  nyáron jelentkező hasmenések megállítására használható.

Bőrgyógyász

Érdekessége ennek a kevéssé ismert gyógynövénynek, hogy bizonyos vidékeken „kosz gyökérnek” is nevezik, ugyanis a „koszt” (rüh, ecéma, psoriasis) is lehet gyógyítani levelének a főzetéből. Az amerikai indiánok is jól ismerték ezt a jótékony hatását, hiszen a növény összezúzott leveleit főként sebek, fekélyek, duzzanatok gyógyítására alkalmazták.

Amit nem árt tudni

A lósóska termése gyermekeknél is biztonsággal alkalmazható. Gyökerét nyersen vagy por alakban nem szabad fogyasztani, mert hánytató hatású lehet. Ezt csak teaként, vagy gyógyszerformátumban használhatjuk. Várandósság és szoptatás ideje alatt a gyökérdrogok fogyasztása ellenjavallt!

Így kell elkészíteni

A termésekből napi 6 gramm fogyasztható. 
Felnőttek esetében egy evőkanálnyit főzünk 3 dl vízben, az első tünetek jelentkezésekor fél dl-t használunk, és ezt óránként ismételhetjük.

A hosszan tartó, ismeretlen eredetű hasmenéssel ne kísérletezz! Minden esetben fordulj házi orvosodhoz, hogy kideríthessétek, mi okozza a problémát!

Facebook Comments