Így ints búcsút a cukorfüggőségednek 10 nap alatt

Így ints búcsút a cukorfüggőségednek 10 nap alatt

Így ints búcsút a cukorfüggőségednek 10 nap alatt

Tavasszal boldog-boldogtalan méregtelenítésbe kezd. Jönnek az ilyen-olyan levek, löttyök és porok, furcsa diétás ötletek. Jobb ötletem van. Mi lenne, ha idén kicsit hosszabb távra terveznéd a méregtelenítést? Mondjuk egy életre? 

Ha édesszájú vagy, ha úgy érzed majd’ megveszel az édességért, az édes ízekért, akkor el kell gondolkodnod, miként is szabadulhatnál meg ettől a függőségtől. Mert, barátom, te cukorfüggő vagy.

Édes élet

2971709057_8a230e5d58_zIgen.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy függeni csak drogoktól, alkoholtól, cigarettától tudunk, pedig a legújabb amerikai vizsgálatok szerint a cukorfüggőség egy hasonlóan komoly probléma.

Minél több cukrot fogyasztasz ugyanis, annál többre fogsz vágyni.

Észrevetted, hogy ha cukros üdítőket iszol, akkor újra és újra úgy érzed, muszáj még inni belőlük?

Feltűnt, hogy milyen furcsán kezd viselkedni a gyermeked egy-egy ünnepi szezon alatt, amikor nagyobb mennyiségű cukrot fogyaszt egyszerre?

A cukorhoz sajnos csak pozitív jelentések, érzelmek társulnak: édes, édesem. Édességgel jutalmazod magad, ha szomorú vagy, ha stressz ér. Édességet kap a legtöbb gyerkőc, ha jól viselkedik, okosan tanul. Cukrászdába megyünk a ballagás után.

Hétvégén sütit sütünk, mert azzal kényeztetjük magunkat. Mintha kényszeresen függnénk az édes dolgoktól.

De mennyi az annyi?

5932533556_4188e8820e_zSzakértők szerint a férfiak számára napi 9 teáskanálnyi mennyiség a még elfogadott, míg a nőknek ez 5 teáskanálnyi adag.

Gondolj bele! Ez alig pár pohárnyi teával meg is van. Ha pedig aznap még üdítőt is iszol, akkor bőven túlléped egy pillanat alatt a limitet.

Nem meglepő tehát, hogy egy átlagos felnőtt kb napi 22 teáskanálnyit eszik cukorból.

És mi a helyzet a gyerekekkel?

Náluk 4 teáskanálnyi a megengedett mennyiség. A szomorú valóság viszont az, hogy akár 34 teáskanálnyi is a szervezetükbe jut naponta.

Cukor-bajok

A cukorfüggőség – az elhízáson túl- számtalan probléma okozója lehet: krónikus fáradtság, gyomorpanaszok, migrén, gyomorsav túltengés, kiütések, diszkomfort érzés, és a sort még hosszan lehetne folytatni.

A cukorfüggőségednek egy 10 napos detoxikáló hadművelettel azonban végérvényesen búcsút vehetsz- állítja Mark Hyman, a Clevelandi Klinika orvosa, aki az alábbi programot javasolja a cukor-detoxhoz.

Ez a program persze nem azt jelenti, hogy többé nem fogsz édességet enni, viszont segítséget ad abban, hogy jobban urald a cukor iránti vágyadat.

A 9 lépéses program, melyet 10 napig tarts be szigorúan!

  1. Hozd meg a döntést!

Egyszerűen csak határozd el, hogy belevágsz a 10 napos méregtelenítésbe. Ne halogass! Ne holnap és ne majd! Most rögtön csapj bele! Ezek a változások úgy hatnak majd a testedre és az elmédre, mintha újra programoznád magad. Tudod: minden fejben dől el először!

  1. Dobd ki a cukrot az életedből!

A kristálycukor, a barna cukor, a kókuszvirág cukor, a nádcukor -ints búcsút nekik, mint ahogy felejtsd el az édességeket, cukorkákat és csokikákat, és péksüteményeket, készételeket, szószokat és ízesített joghurtokat. Egyszóval minden készételt, feldolgozott élelmiszert, amiben cukor található.

A program azt javasolja, hogy a mesterséges édesítőszereket is felejtsd el!

  1. Ne szaporítsd a felesleges kalóriát!

Üdítők, szörpök, gyümölcslevek-ezeket hanyagold! Készíts zöldségleveket, gyógyteákat, vagy fogyassz mentes ásványvizet helyettük.

  1. Figyelj arra, hogy az étkezéseid során elegendő fehérjét fogyassz!

Hal, csirke, marhahús, tojás, magvak legyenek állandóan terítéken!

  1. Fogyassz keményítőmentes zöldségeket!

Például gombát, cukkinit, paradicsomot, paprikát, padlizsánt, hagymát stb.

  1. Válassz megfelelő zsírokat!

A kókuszzsír, a különféle magolajok (pl. lenmagolaj, búzacsíraolaj, szezámmagolaj, tökmagolaj) illetve a halolajok is változatosan használhatod.

  1. Tartsd kézben a stresszt!

A stressz hatására hamarabb leszel éhes, és eshetsz abba a hibába, hogy vércukorszintedet valamilyen cukros étellel tedd helyre.

Lazíts, iktass be a napi sportot az életedbe. Személyes példámon át elmondhatom, hogy amióta napi szinten sportolok, megszűntek a pániktüneteim, és kevésbé stresszelek a felmerülő nehézségek hatására.

  1. Iktasd ki a glutént és a tejtermékeket az étkezésedből!

Nem egyszerű, viszont napokon belül érezni fogod, hogy több energiád lesz. Ezzel kapcsolatban ajánlottam egy néhány lépcsős módszert korábban, hogy fogj hozzá.

  1. Aludj eleget!

Nem lehet elégszer mondani: a kipihent szervezet egyensúlyban tart testileg és lelkileg is. A fáradtság csak arra fog ösztönözni, hogy több kalóriát fogyassz, mint amire szükséged lenne.

Készen állsz? Akkor, viszlát, cukor!

Facebook Comments