Ha fáj a gyomor: kamillás forgató

Ha fáj a gyomor: kamillás forgató

Ha fáj a gyomor: kamillás forgató

Régi gyógyfüvesek nem hiába javasolták évszázadokon át a kamillát hasfájásra, gyomorégésre vagy egyéb gyomorpanaszokra. Most a kamilla egy különleges felhasználási módját szeretném bemutatni. Így még biztos nem próbáltad!

Közismert, hogy a kamillában előforduló illóolajok gyulladáscsökkentő hatásúak.  Enyhébb hasi fájdalmak, gyomorproblémák, hasi diszkomfort érzés esetén érdemes egy próbát tenni az úgynevezett kamillás forgató kezeléssel. Ezt végezhetjük akár a hagyományos kamillateával is, de kipróbálható kamilla tinktúrával is.

15242081409_115b612904_z
A virágában van a lényeg

Tea-forgató

Tégy egy porcelán csészébe (2.5 dl) 1 teáskanálnyi kamillavirágot, majd forrázd le! Hagyd pihenni 15 percig, ezután szűrheted egy műanyag szűrő vagy papírszűrő segítségével!

Itt is figyelj arra, hogy lehetőleg ne használj fém eszközöket a gyógytea elkészítéséhez!

Ha langyosra hűlt a tea, jöhet a testmozgás!

Bújj takaró alá, és lassan kortyold el! Ezután jöhet az ötperces forgás: 5 percig hanyatt, 5 percig a bal oldaladon, 5 percig hason, majd 5 percig a jobb oldaladon pihenj! Így mindenütt éri a gyomor nyálkahártyáját a jótékony gyógytea.

Ha végeztél, ne siess, legalább még öt percig maradj a takaró alatt!

A forgatást érdemes este is elvégezned, de két hétnél tovább ne tartson egy kúra. Ha úgy érzed, megtette a hatását a kamilla, akkor hamarabb is befejezheted a kezelést!

2558588423_026c5a3ca2_z
Egy csészényi testmozgás

Tinktúra-forgató

Ha nem szereted a gyógyteák ízét, akkor kipróbálhatod a tinktúrás verziót is.

Egy rész szárított kamillavirágot önts fel öt rész alkohollal (igen, itt kiváló szolgálatot tehet pl. a vodka vagy a tiszta, erős házi pálinka) egy steril befőttesüvegben.

Tedd világos, nyugodt helyre, fedd le! Legalább 8 napig hagyd pihenni szobahőmérsékleten, de még jobb, ha 4 hétig nem bántod.

A tinktúra színén már látni fogod, ha használatba veheted, hiszen nagyon szépen megfesti az alkoholt.

17148148579_508149a998_z
Csak pár csepp

A kezeléshez tégy egy pohár langyos vízbe 20 cseppet belőle (használj gyógyszertárban kapható cseppentőt), és a kamillateánál megadott módon forgasd magad 5-5 percig.

A tinktúrát természetesen gyermekek és terhes nők ne használják!

Amit még kipróbálhatsz

Gyermekek esetében gyomorfájdalmaknál, hasgörcsnél jótékony hatású lehet még az édeskömény tea kortyolgatása is, amit ízesíthetsz bármilyen általa kedvelt gyümölcsteával.

Fontos, hogy 2-6 éves kor között figyelj arra, hogy mindig úgynevezett szőke teát (nagyon gyenge teát) készíts neki. 6-14 éves kor között is csak a felnőtt adag feléből készítsd el a teát!

Forrás: Aruna M. Siewert: Növényi antibiotikumok. Central Médiacsoport Zrt. 2015.
                 Szabó György-Lopes-Szabó Zsuzsa: a bükki füvesember gyógynövényei.2008.

Facebook Comments