Erős hadsereg gluténérzékenyek nélkül

Erős hadsereg gluténérzékenyek nélkül

Erős hadsereg gluténérzékenyek nélkül

Forrnak az indulatok a tengerentúlon. Ted Cruz, republikánus elnökjelölt keményen odacsapott a gluténérzékenyeknek. Cruz előre szólt: ha ő lesz az elnök, a nők és gluténérzékenyek semmi jóra ne számítsanak.

Az Obama kormányzat egyik leghatározottabb bírálója, az elnökválasztásba is beszálló Ted Cruznak érdekes elképzelései vannak az amerikai hadseregről. Kérdés, hogy ehhez mit szólnak a gluténérzékeny nők?

Ted Cruz, a fura fazon

Rafael Edward „Ted” Cruz, az egyik legkonzervatívabb elnökjelölt, aki valaha indult az amerikai elnökválasztásokon- olvasható számtalan elemzésben.

Struccbőrcsizma, kiváló szónoki képességek és számtalan ütős gondolat-ez kíséri a republikánus Cruz fellépéseit. A szenátor ellenzi az abortuszt, az azonos neműek házasságát és bejegyzett élettársi kapcsolatát, emellett elkötelezett híve a fegyverviselésnek is.

Múlt héten kedden, Dél-Karolinában elmondott beszéde egy erős amerikai hadsereg szükségességét taglalta.

Leszámolna a bürokrata hülyeségekkel

Cruz úgy véli, határozottabb fellépésre van szükség az amerikai hadsereg megreformálásában is. Két leánygyermek édesapjaként pedig leszögezte: biztosan nem támogatja azt, hogy nők is harcoljanak az amerikai seregben.

images (1)
Szűkebbre vesszük

Itt az ideje, hogy végre egy erős, robusztus hadsereg alakuljon -mint Reagen idején- amely félelmet kelt az ellenségben, és bizalmat az amerikaiakban -jelentette ki február 16-ai, dél-karolinai  beszédében.

Szerinte a Pentagonban ülő puhány bürokraták az okai annak, hogy a politikai korrektség jegyében biztosítják a hadseregben a gluténmentes étkezést, és az ún. MRE-t (ez a “meals ready to eat”-vagyis azok a készételek, amelyeket a harctéren fogyaszthatnak el a katonák).

Úgy véli, ennek véget kell vetni. Meg kell reformálni a költségvetést, és egyébként is: hogy lehetne hatékony sereget építeni ilyen emberekre, nem?

Rossz üzenet

Elemzők szerint Cruz talán nem tud arról, hogy a gluténérzékenység elsősorban nem divathóbort, hanem egy élethosszig tartó diétát igénylő autoimmun betegség, amely a gluténre, azaz a sikérfehérjére való érzékenységet jelöli. A gluténérzékenyek számára  tehát kerülendő valamennyi hagyományos gabonaféle (búza, tönköly, rozs, árpa, zab) és a belőlük készült bármilyen gabonaipari termék (kásák, lisztek, darák, morzsák, köretek), pékáruk. Fontos, hogy a készételek (pl. konzervek, felvágottak) sem tartalmazhatnak glutént az ő étrendjükben.

Amerikában a lakosság mindössze kb. 1%-t érinti a gluténérzékenység. Szakértők szerint azonban az elnökjelölt szavai félreinformáltságról tanúskodnak, és sok kárt tehetnek a gluténérzékeny emberek megítélésében.

Facebook Comments