Nigellát kiborítja a tiszta étkezés-őrület

Nigellát kiborítja a tiszta étkezés-őrület

Nigellát kiborítja a tiszta étkezés-őrület

Nigella Lawson, tévés konyhatündér, nem titkolja, hogy kiborul attól a tiszta-étkezés (clean eating) őrülettől, ami világszerte hódít. Szerinte ez a diéta csak arra jó, hogy mindenki saját boldogtalanságát palástolja vele, vagy ami még rosszabb, valamilyen étkezési zavar áll mögötte.

Hogy mi is a tiszta étkezés?

A tiszta étkezés követői elutasítanak mindenféle feldolgozott ételt, és étkezésükben kerülik a cukrot, az egészségtelennek tartott zsírokat valamint a glutént. Tányérjukra számtalan – elsősorban bio termesztésből származó- zöldség és gyümölcs kerül, ételeik összeállításakor pedig az összetett szénhidrátokat és sovány húsokat részesítik előnyben. Naponta többször (5-6 alkalommal) étkeznek, és figyelnek a megfelelő, kiegyensúlyozott folyadék fogyasztásra.

A tiszta étkezés egyik közismert szószólója például Gwyneth Paltrow és Jessica Alba.

4724824120_d6f83d28e8_z
Gwyneth a következő tiszta étkezésen mereng

Mitől lenne különb?

Ha valaki a clean eating követője, az hajlamos lehet arra, hogy különbnek tartsa magát a többieknél. De előfordulhat, hogy épp saját magát bünteti ezzel a fajta divat-étkezéssel- vallja Nigella.

Úgy véli, a tiszta étkezésnek titulált diétáról azt állítani, hogy tiszta, kész röhej. Csak azért mert ezekben az ételekben nincsenek adalékanyagok és mesterséges hozzáadott cuccok, attól még nem lehet tisztának minősíteni őket.  Szerinte egyébként sincsenek koszos vagy tisztátlan ételek.

„Imádom a káposztát, és nagy avokádó-imádó vagyok. De az élet az egyensúlyról szól. Nem azért esszük meg az ételeket, mert azok jók nekünk”-állítja Nigella, akinek műsoraiban gyakran láthattuk, amint esténként még kilopódzik egy-egy finom falatért a hűtőhöz.

3191648445_4247481251_z
Nigella vigyázó szemei a süteményeken pihennek

Személyes érintettség

Nigella nem kedveli a végleteket az étkezésben: ő maga nem szeretne olyan életet élni, amiben csak a chia puding jelenti az egyetlen alternatívát, ha az édesség kerül szóba, de olyan étrendre sem vágyik, ami csipsszel és sztékkel van megalapozva.

Számára édesanyja elrettentő példa volt arra, hogy a diéta, és a karcsúság iránti vágy, miként teszi tönkre egy ember életét. Édesanyja ugyanis étkezési zavarokkal küszködött, és Nigella számára igencsak fájdalmas volt azt tapasztalni, hogy nem mert jóízűen enni soha. Életének utolsó szakaszában aztán mindent megkóstolt, amit korábban szigorúan távol tartott magától.

Nigella szerint az élet nem szólhat arról, hogy bűn megenni néha egy szelet süteményt.

Ti mit gondoltok?

Nigella fogyása – műtét, diéta vagy jóga?

Facebook Comments