Kínai angyal a drogériából

Kínai angyal a drogériából

Kínai angyal a drogériából

Sokat sejtetően a visszatérés állapotának is hívják. Egy olyan növény, amely minden női patika alapdarabja kellene, hogy legyen. Menstruáció-karbantartó, klimax-elsimító, hormondoktor.

Nos, ez az angyal egy Kínában, Koreában és Japánban honos növény, amely méltán eshetett át a nők ginzengje keresztelőn, hiszen mindenféle női problémára alkalmazzák igencsak széleskörűen. Legyen szó menopauzális tünetekről, hormonális változásokról vagy menstruációs panaszokról, a kínai angyalgyökér hatékony segítség lehet minden hölgy számára.

A kínai angyalgyökeret mintegy 2000 éve használják (Angelica sinensis) a kínai nők: akár teában, akár levesben naponta fogyasztják. Kínában és Japánban egészségügyi központokban és kórházakban intravénásan is adják betegeknek.

A nyugati világ 1899-ben ismerhette meg elsőként az Eumenol elnevezésre hallgató menstruációt szabályozó gyógyszer hatóanyagaként.

Keleti gyógy-szer

A kínai angyalgyökér antibakteriális hatású, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő is. Serkentheti a vizelet kiválasztását és a májat is, hatóanyagai gátolhatják a véralvadást, ellazítják a hajszálereket. Kiemelkedő folsav és B12-vitamin tartalommal bír.

kínai angyalgyökér
Gyökér

A kínai angyalgyökér (dong quai néven is megtalálhatod a drogériákban, bioboltokban) segít fenntartani a nők húgy-és ivarrendszerének egészséges működését, a normál vérkeringést és a megfelelő oxigénszállítást. Szabályozza a  menstruációt, és  csökkenti az olyan menstruáció előtti és  utáni tüneteket mint a  hőhullámok vagy az érzelmi hangulatváltozások.

Használhatod magát a gyökeret: ilyenkor csak pörgesd meg kávédarálóban, és szórd az ételedbe. Az illata erősen aromás, íze édeskés, csípős enyhén keserű

De ha idegenkedsz az ízétől, válassz kapszulás kiszerelést. Ezek a termékek kifejezetten női gyógynövényekből vannak összeállítva, és egymás hatását kiválóan erősítik.

Mennyit fogyassz belőle?

Az OÉTI állásfoglalása szerint napi 3 g-nyi szárított gyökérnek megfelelő mennyiség biztonságosan használható belőle.  A különböző felhasználási célokat tekintve a jellemző adagolás napi 3-15 g-nak megfelelő növényi készítmény (vagy napi 3-6 g porított gyökér).

Készíthetsz teát belőle: naponta 1-3 csészényit (1 g gyökér/ csésze)

Kapszula/tabletta formájában: 500 mg naponta 1-6 alkalommal

Kell-e valamilyen mellékhatástól tartanod?

A kínai angyalgyökér nagy biztonsággal fogyasztható gyógynövény, érzékenyebbeknél azonban nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat. Terhes nők és kisgyerekek valamint női daganatos betegséggel küszködők (mellrák, petefészekrák, méhrák) ne fogyasszák!

Óvatosságot igényel a kínai angyalgyökér használata, ha bármilyen vérhigítót, depresszánst vagy cukorbetegségre való gyógyszert szedsz. Ezek befolyásolhatják egymás hatását, így konzultálj előtte orvosoddal.

Az alábbi növényekkel szintén nem ajánlatos kombinálni:

kurkuma

gyömbér

ginko

ginzeng

fokhagyma

édesgyökér

csucsóka

Amire figyelj még!

Mivel fényérzékenységet okozhat, használatakor kerüld a direkt napfényt, és ne szoláriumozz! Ha műtétre készülsz, előtte hét nappal függeszd fel a fogyasztását!

Facebook Comments