Válassz egy színt! Erről árulkodik vizeleted

Válassz egy színt! Erről árulkodik vizeleted

Válassz egy színt! Erről árulkodik vizeleted

Limonádé, rozé, kóla, merlot, martini- ilyen és ehhez hasonló fantáziadús, színes neveket adnak életmód magazinok a vizelet teljes színskálájának meghatározásához.

Te meg szoktad figyelni a vizeleted színét? Bár most sokan felszisszennek, hogy milyen szokás ez, jó, ha tudod, hogy cseppet sem bizarr. Vizelted színe ugyanis sok információt árulhat el arról, mennyi folyadékot fogyasztasz, van-e valamilyen betegséged, folytatsz-e valamilyen diétát vagy szedsz-e valamilyen gyógyszert.

Legközelebb tehát, ha magadra zárod az ajtót, ott, ahová a király is egyedül jár, érdemes egy pillantást vetned a vécécsészébe. Jómagam, már most igyekszem a gyerekeknek megtanítani, hogy mindig kukkantsanak bele a vécébe, mielőtt lehúzzák, és szóljanak, ha valami rendelleneset tapasztalnak.

Milyen betegségekről árulkodik szemed színe?

Színkavalkád

Általánosságban elmondható, hogy minél több folyadékot fogyasztasz, annál világosabb lesz vizeleted színe, de a reggeli első vizelet természetesen mindig sötétebb színű.

A teljesen színtelen, átlátszó vizelet sem feltétlenül jó jel. Ilyenkor valószínűleg túl sok folyadékot fogyaszt az illető, ami  cukorbetegségre is figyelmeztethet.

Vizeleted színét befolyásolhatják az általad szedett gyógyszerek (ezekről a tájékoztatóban is találsz valószínűleg információt), vagy bizonyos ételek, gyógynövények. Érdemes tehát ezeket is mindig figyelembe venni, mint ahogy azt is, hogy diétád is okozhat eltérő színű vizeletet.

Az alábbi kis játékos, képes-teszt csak  rövid tájékoztatást nyújt.

Ha bizonytalan vagy, keresd fel házi orvosodat, aki a megfelelő szakorvoshoz irányít!

pee infographic

Forrás: self.com

Facebook Comments