Végy egy jégkrémes dobozt, és csíráztass benne!

Végy egy jégkrémes dobozt, és csíráztass benne!

Végy egy jégkrémes dobozt, és csíráztass benne!

Míg régen a vegák hóbortos szokásának tartották, manapság már igenis menő lett a csíráztatás. Nem mindegy azonban, hogy mivel és hogyan csíráztatunk. Néhány jó tanács, hogy te is sikeres csíráztató legyél.

Csíráztatni pofonegyszerű, ha betartasz néhány szabályt, ráadásul napokon belül olyan vitamin-és ásványi anyag forráshoz juthatsz pár maroknyi csíra formájában, amit semmilyen zöldség vagy gyümölcs nem tud helyettesíteni ezekben az ínséges, téli hónapokban.

Csíravilág

A csírák változatos ízvilágúak: lehetnek csípősek mint a görögszéna, a mustár vagy a retek; lehetnek kellemes, édeskés ízűek mint a búza, semleges ízűek mint a lucerna.

Számtalan magot csíráztathatsz: a bioboltokban már keverve is tudsz mag-mixeket vásárolnia, de kezdő csíráztatóként érdemes egyenként megismerkednek a különféle csírákkal.

Mit csíráztathatsz? Brokkolit, csicseriborsót, szójababot, lucernát, zsázsát, búzát, retket, mustárt, mungóbabot, hagymát- a sort a végtelenségig lehet folytatni. Mindegyik kis csíra magában hordozza az adott növény ízvilágát, és koncentráltan tartalmazza annak legfontosabb tápanyagait.

Miből csíráztass?

oko_logo

Az első és legfontosabb, hogy kezelt (csávázott) magvakkal ne. Kifejezetten olyan magvakat keress, amelyeket csíráztatáshoz javasol a forgalmazó. Ezek közül is biztonságosabb, ha bio minősítésű magvakkal próbálkozol.

Honnan tudod, hogy bio?

Keresd rajta az egyértelmű, bio minősítést tartalmazó tanúsítványt (kis zöld levélke), amely azt jelzi, hogy a termék  a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft szigorú ellenőrzésén és minősítésén átment. Ezek a termékek jogosan használhatják a bio minősítést.

Az egyéb natúr termék jelöléssel ellátott magvakkal is lehet csíráztatni, de ezek nem bio minősítésűek, viszont jóval olcsóbbak.

Étkezési magvakból nem lehet?

Az egyik, bio termékeket, többek között magvakat is forgalmazó cégtől (Biorganik) megtudtam, hogy a bio csíráztatni való magoknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Meg van határozva, hogy a magok hány százalékának kell kicsírázni, szemben a sima vetőmagokkal. Az étkezési búza, árpa, mungóbab, szójabab nem csíráztatásra van termesztve, tehát nem garantál olyan magas hozamot, mint a kifejezetten csíráztatni való magok, de természetesen kicsíráznak, hiszen növényi magvak. Sokan csíráztatják őket több-kevesebb sikerrel. A  forgalmazók cégek természetesen csak a kifejezetten csíráztatni való magokat értékesítik csíráztatásra, hiszen annál tudják garantálni a biztos sikert.

Miben és mivel csíráztass?

Elsősorban vízre és valamilyen csíráztatásra alkalmas eszközre lesz szükséged. Van, aki a hagyományos csíráztató tálra esküszik, ezt már műanyag kivitelben is megvásárolhatod, de csíráztathatsz egy sima konyhai szűrőn, egy tálcán, befőttes üvegben vagy akár jégkrémes dobozban is.

Praktikusan, szükséged lehet egy konyhai szűrőre és néhány pohárkára is.

Jó, ha tudod, hogy vannak olyan magvak, amelyeket nem ezzel a módszerrel tudsz csíráztatni, hanem földre vagy homokra lesz szükséged, és ebbe kell elvetned egy nagy tálcán. Ezeknek természetesen a csíráját kell leszedned (a magjuk értelemszerűen nem fogyasztható) és így használhatod fel például búzafűlé készítésre.

Fő a tisztaság

Az egyik legfontosabb szabály, hogy mindig törekedj a tisztaságra, ha otthon csíráztatsz! Biztosan hallottál arról a néhány évvel ezelőtt megesett német csíra-botrányról, amikor a szennyezett csírák miatt sajnálatos betegségek, és halálesetek is történtek.

Tehát, a te teendőd egyrészt, hogy mindig tiszta kézzel kezdj csíráztatni, illetve a csíráztatáshoz használatos edényt, szűrőt, poharakat mindig mosd el alaposan forró (akár mosószeres vízben)! Van, aki a biztonság kedvéért fertőtleníti is ezeket.

Másrészt a kész csírákhoz ne nyúlj kézzel, hanem egy erre rendszeresített villával, vagy csipesszel emeld ki az edényéből! Így szintén elkerülheted a szennyeződést.

A víz a lényeg

Ahhoz, hogy a csírázás beinduljon, természetesen vízre lesz szükséged. A kb. egy evőkanálnyi magot először alaposan mosd át legalább háromszor. Mindig olvasd el, hogy az adott magot mennyi időre kell beáztatnod (vannak ugyanis magvak,amelyek nem is igénylik az áztatást, csak némi nedves közeget). A legtöbb csíráztatnivaló magvat legalább 4-6 óráig kell áztatni.

Ezeket is pohárban vagy edényben áztasd nem túl hideg vízben!

Másnap tedd szűrőbe őket, ismét mosd át  langyos vízben, majd kezdődhet a csíráztatás.

Csíráztató tál

Ha csíráztató tálra teszed, akkor jól terítsd szét, és naponta kétszer langyos vízzel öblítsd le őket. A csíráztató tálak (akár egy-, akár többszintesek), mindig úgy vannak kialakítva, hogy az aljukba tudjon folyni a víz, így magvak nem rothadnak be. 

Befőttes üveg

Csíráztathatsz befőttes üvegben is, ez egy nagyon klassz módszer. Ehhez tedd a magvakat az üveg aljába, az üvegre szoríts egy hálós anyagot (tiszta szúnyogháló vagy tüllanyag is kiváló). Ezen keresztül töltheted rá a langyos vizet, amit szintén ezzel a szűrővel tudsz eltávolítani róla.

Háromnapos csíra-burjánzás az üvegben

Arra figyelj, hogy mindig jól mozgasd át a vizet az üvegben, hogy valamennyi magot érje víz, majd leöntheted. Célszerű mosogatótálcára fektetni, és 45 fokos szögben eldönteni az edényt, hogy tényleg lecsurogjon róla minden felesleges víz.

Meg fogod látni, imádják a csírák ezt a közeget. Valóságos csíra-bomba nő benne pár nap alatt.

Jégkrémes doboz, befőttesüveg
Jégkrémes doboz

Nagyon higiénikus, praktikus megoldás. A jégkrémes doboz tetejét lyukaszd  át a szellőzés miatt! A doboz aljába mehetnek a korábban beáztatott, lecsepegtetett magvak. Tedd rá a tetőt, és hagyd, hadd dolgozzon a magocska! Naponta kétszer öntsd át egy szűrőbe, langyos vízzel öblítsd át, majd az alapos csepegtetést követően mehet vissza a dobozba.

Szűrő

Ha nincs épp semmilyen eszközöd, csak egy konyhai szűrőd, abban is csíráztathatsz. Nézd meg az erről készült You Tube-videómat!

Szüret

magvanként eltérő, de 2-7 napon belül többnyire már hozzá is juthatsz a friss csírákhoz. Ha nem fogyasztjátok el őket 1-2 napon belül, célszerű egy tányérra kiborítva hűtőbe rakni, hogy ne menjenek tönkre. Persze itt is érvényes: a frissen a legjobb-elve.

Mungóbab -és búzacsíra

Mihez fogyaszd őket?

A gyerkőc szendvicsébe rakhatod, salátákba, levesekbe, főzelékre teheted; készíthetsz csírapástétomokat, öntetekben is kiváló, de müzlihez, ragukhoz is kipróbálhatod.

Meglátod, ha egyszer rákapsz az ízére, abba sem bírod hagyni!

Köszönet a  Csermely Környezetvédelmi Egyesület ökoműhelyének, ahol a csíráztatással kapcsolatos tapasztalatainkat osztottuk meg egymással.

A képek a beszélgetésen készültek.

Facebook Comments