A gyomor gyógyírja a kertből: az articsóka

A gyomor gyógyírja a kertből: az articsóka

A gyomor gyógyírja a kertből: az articsóka

Te is kínlódsz az ünnepek utáni puffadással, gyomorégéssel vagy epeproblémákkal? Próbáltad már az articsókát? Íme néhány érdekesség erről a méltán kedvelt -bár nálunk még kevéssé ismert- növényről, amiből étrend-kiegészítő is készül már.

Az articsóka nem csicsóka, édes!

Bár a csicsókát valóban hívják jeruzsálemi articsókának is, jó ha, tudod, hogy a két növény közt nincs semmi hasonlóság

Az articsóka az ókorban elsősorban mint étkezési növény volt ismert, bár találhatóak gyógyhatásra, utaló említések is: afrodiziákumként vagy épp vizelethajtóként volt emlegették.

Az articsóka egyébként arab közvetítéssel találta magát a hispán-félszigeten a XIV-XV. században. Innen Itáliába, majd Európa sok más országába is elterjedt. Hozzánk is olasz közvetítéssel is jutott el.

A Posoni kert című 1664-ben megjelent Lippai János által jegyzett könyvben több oldalnyi terjedelemben olvashatunk róla. Hazánkban a XX. század elejéig termesztették, elsősorban a főúri kertészetekben, aztán szép lassan feledésbe merült.

articsóka
Ez articsóka, nem csicsóka!

Articsóka, de mihez?

Az articsókát igen sokféleképp lehet hasznosítani. Pizzafeltétnek sem utolsó, likőr alapanyagként is ismert és Jamie Olivér is imádja. No, és manapság slágergyanús étrend-kiegészítő is az articsóka, ami nem csak az emberek számára hasznos.

Kevesen tudják, hogy az állatok takarmányozásában például a hús minőségének javulását lehet vele elérni, sőt kutatási eredmények támasztják alá, hogy alkalmazásukkal csökkenthető az állattenyésztésben felhasznált antibiotikumok és egyéb gyógyszerek mennyisége.

Az articsóka azonban elsősorban mint kiváló konyhai alapanyag ismert: zárt virágzati kezdeményét, a bimbót használhatjuk fel. Ennek legértékesebb része a húsos virágalap és a belső, húsos pikkelylevelek együttese, az articsókaszív. Ez utóbbit használja például előszeretettel az olasz konyha.

Az articsókát párolva, főzve, levesek valamint egytálételek, köretek alapanyagaként is el lehet készíteni.

Kalóriatartalma alacsony (100 g-ban 55 kcal), így diétás ételekhez is bátran használható. Emellett jelentős rostforrás, számottevő fehérje-és ásványi anyag tartalommal, amiért kifejezetten előnyös, ha beiktatod az étrendedbe.

Gyógyszer a konyhakertből

Az articsóka méltán vívta ki előkelő helyét az étrend-kiegészítők és gyógynövények sorában is. Talán meglepő, de szárított levele ugyanis gyógynövény drogként hasznosítható. Tabletta, fitoterápiás kapszula, préslé formájában illetve szárított gyógynövényként is elérhető a drogériákban, bioboltokban.

Csupor Dezső így ír róla az Ételünk vagy gyógyszerünk-e az articsóka? című tanulmányában:

„Az articsóka kiválóan példázza, hogy bizonyos esetekben milyen kicsi a különbség a táplálék- és a gyógynövény között(…) Az articsóka levele táplálék-kiegészítők ideális alapanyaga lehet: fiziológiás hatása igazolt, ártalmatlansága bizonyított, alkalmazása orvosi vagy gyógyszerészi javaslat, felügyelet nélkül is biztonságos”.

pet-1061314_960_720
Puffadás ellen is bevetheted

Az articsóka bizonyítottan elősegíti az emésztést, javítja a májfunkciót, emellett jótékony hatással van a koleszterin anyagcserére is. Gátolja az érelmeszesedést, csökkenti a vércukorszintet, remek epe- és vizelethajtó. Segíthet az epe termelésének és normális összetételének fenntartásában, az epetermelés fokozásában, és az epe hígabbá tételében.

Mivel a máj-és epefunkciók hatékonyabbá válnak az articsókának köszönhetően, így kifejezetten ajánlott az articsóka tea kortyolgatása túlzott alkoholfogyasztás esetén. Az articsóka leveléből készült tea az olyan emésztőrendszeri problémákat is orvosolhatja mint a hányinger, székrekedés, hasmenés, puffadás vagy gyomorégés.

Dr. Ipolyi-Topál Gitta, a Háziorvos Blog szerzője mindazonáltal felhívja arra figyelmet, hogy epekövesség estén fokozott óvatosságot igényel az articsóka tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása. Ez esetben mindig konzultálj orvosoddal, nehogy gondot okozzon az epehajtás, és egy kő beékelődjön az epehólyag kijáratába. Mert akkor bizony igen kínkeserves élményeket szerezhet az articsóka.

Forrásaim:

Csupor Dezső (Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet): Ételünk vagy gyógyszerünk-e az articsóka?
http://www2.pharm.u-szeged.hu/phcogweb/Cikkek/CsF%202006-1.pdf
Dr. Ombódi Attila, Pestiné Nagy Orsolya (SzIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Kertészeti Technológiai Intézet, Gödöllő): Az articsóka és hazai termesztésének lehetőségei
https://www.farmit.hu/sites/default/files/af_gye_ombodia.pdf
Dr. Ipolyi-Topál Gitta: Egyél virágot! avagy: mi fán terem az articsóka?
http://haziorvosblog.hu/gyogynovenyek/articsoka

Facebook Comments