Gyönyörű haj karácsonyra fillérekből

Gyönyörű haj karácsonyra fillérekből

Gyönyörű haj karácsonyra fillérekből

Pár száz forint, és igencsak látványos eredményt hoz. A ricinusolaj számtalan kozmetikai termék alapanyaga, de elsősorban mint különleges hajápoló olaj okozhat meglepetést azoknak, akik nem elégedettek hajkoronájukkal.

A gyerkőceim szoptatása során sajnos magam is megtapasztaltam, hogy milyen kellemetlen lehet a hajhullás. Marokszám szedtem ki a hajszálakat a hajkeféből, végül már fésülködni sem mertem. Rövidre vágattam a hajam, és lázasan kerestem azt a hatékony szert, ami megszüntetheti a tüneteimet. Hajszeszek, ampullák, balzsamok, speciális gyógynövényes samponok. Igazán áttörő eredményt egyik sem hozott.

A kivizsgálások, góckutatás sem tudott különösebb okot találni a hajhullásomra, így egy természetgyógyász tanácsára hallgatva (kissé szkeptikusan ugyan), kipróbáltam a ricinusolajat, hogy az aggasztó méreteket öltő hajvesztést megfékezzem.

Az eredmény? Látványos növekedésnek indult haj, csökkenő hajhullás.

Ricinus? Az nem hashajtó?

De, elsősorban a hashajtás ugrik be sokunknak, ha meghalljuk a ricinusolaj nevét. Babszerű magjából (ami mérgező) hideg sajtolással állítják elő az olajat, amiből eltávolítják a mérgező ricint, és így hasznosítják gyógyászati célokra.

ricinus mag
Vigyázat! Mérgeznek!

Emellett használják gyulladáscsökkentőként, gombás fertőzések kezelésére és Indiában számtalan emésztési panasz orvoslására is.

A ricinusolajat állítólag már az egyiptomi orvoslás is ismerte: fájdalomcsillapítóként, kiütések kezelésére, gennyesedés gyógyírjaként, és hajnövesztő szerként is alkalmazta.

Kleopátra kenceficéje

Lehet, hogy legenda, de miért ne ismerhette volna Kleopátra is ezt az olajat? Ő ugyanis szépséges haját állítólag ricinusolajjal tette még látványosabbá, fényesebbé.

Vagy ezt csak mi szeretnénk hinni?

ricinus olaj haj
Kleopátra vajon ismerhette?

Mindenesetre a ricinusolaj kozmetikai felhasználása valóban látványos eredményt hozhat. Egy hónapnyi használata pedig már mérhető hajnövekedést is eredményezhet.

Erősebb, hosszabb, látványosabb

Mivel a ricinusolaj elég sűrű és ragadós, ezért sokan ódzkodnak a használatától. Amikor először kipróbáltam, nekem is meggyűlt vele a bajom.

Az állagának köszönhetően nehezen lehet vele dolgozni a hajon, ezért célszerű olyan olajokat használni mellé, amelyek megkönnyítik a felvitelét, és a hajadat is táplálják. Kiváló hajpakolást készíthetsz, ha a ricinusolajhoz mandulaolajat, olivaolajat, jojobaolajat vagy szezámolajat keversz, de remek párosítás a tojássárgája is mellé.

Íme egy egyszerű alap recept:

3 evőkanál ricinusolaj

1 ek kókuszolaj

1 evőkanál jojobaolaj

A hozzávalókat keverd össze, langyosítsd fel mikroban (így könnyebben tudod használni).

Ha szőke hajú vagy, tehetsz hozzá pár csepp citromlevet, de csodákra képes az E-vitamin! is Törj fel egy kapszulát, és keverd a tartalmát a pakolásodhoz.

Ezek után egy hajfestő ecset segítségével vagy felvivő flakonnal vidd fel a teljes hajra, főleg a tövekre, mintha csak hajat festenél.

Nem kell, hogy ússzál az olajokban, tényleg csak pár evőkanálnyit használj!

Ha kész vagy, legalább 5 percig masszírozd alaposan! A masszázs segít bejuttatni a hajhagymákhoz a jótékony olajat, és serkenti a fejbőr vérkeringését is – ami tapasztalatom szerint- már önmagában is jó gyógyír a hajhullásra.

Ha töredezik a hajvéged, akkor a maradék olajt oszlasd el a hajvégeken is. Amennyiben azt szeretnéd, hogy a hajszálaid biztosan hasznosítani tudják az olajakat, finoman melegíts rá hajszárítóval a felvitt pakolásra, és a bemasszírozás után csavard fóliába a hajadat. Célszerű legalább 2-5 órán át fent hagyni, de még jobb, ha egész éjszaka rajtad marad a pakolás. Ilyenkor a biztonság kedvéért tégy zuhanysapkát is a fejedre. Általában minél tovább a fejeden marad a pakolás, annál jobban fog hatni. Legjobb, ha hagyod hatni egész éjszaka (lefekvés előtt ne felejts el törölközőt tenni a fejed alá).

Ha letelt a hatóidő, jól mosd át az egészet samponnal, majd öblítsd le! Ezek után óvatosan szárítsd meg!

Már az első hajmosás után tapasztalni fogod pozitív hatását: puhább, selymesebb és ragyogóbb lesz a hajad. Akár heti rendszerességgel is elkészítheted hajpakolásodat ricinusolajból.

 Mire használhatod még a ricinusolajat?

eye-825401_960_720
Szemrevaló

Érdekesség, hogy a szempilláidat és szemöldöködet is kezelheted ricinusolajjal. A ricinusolajtól ugyanis sűrűbbek, hosszabbak lesznek a szálak. Ehhez mindössze egy ricinusolajba mártott szempillaelválasztó-kefe vagy egy fülpiszkáló kell. Ezzel óvatosan töröld át a szempilláidat, és hagyd fenn egy éjszakára. Reggel langyos vízzel mosd le.

Érzékeny olaj

A ricinusolaj, mint valamennyi hidegen sajtolt olaj, érzékeny, könnyen avasodhat. Mindig jól zárható edényben tartsd, fénytől távol.És vigyázz! Meg fogsz érte őrülni!

+1 tipp a szebb hajért

Szépülj belülről is! Karácsonykor is válassz egészségesebb köreteket a menühöz: a hajdina és a köles kiváló haj-bőr-és körömerősítő reformétek.

Facebook Comments