Kannabisszal főzni nagy móka

Kannabisszal főzni nagy móka

Kannabisszal főzni nagy móka

Van, ahol a kender bizony nem a hátsó udvar rejtett zugában nő, hanem karnyújtásnyira a konyhapulttól, a bazsalikom tőszomszédjaként, egy fűszeres cserépben. Amerikában már komoly kulináris rajongótábora van ennek a növények.

Kender a lábosban

Idén novemberben dobták piacra Amerikában a Herb: Mastering the Art of Cooking with Cannabis című egyedülálló könyvet, amely –ahogy címe is sugallja- a kenderrel való főzés művészetét hivatott bemutatni. Természetesen szigorúan gyógyászati célzattal. A könyv szerzői Laurie Wolf és Melissa Parks.

A könyvben – az ízléses és különleges recepteken túl- a szerzők részletesen bemutatják a kannabiszt, annak egészségre gyakorolt hatását, hiszen úgy vélik, elsősorban azok az emberek veszik meg ezt a könyvet, akik gyógyászati céllal használják ételeikben is a kendert. Emellett külön kitérnek azokra a technikákra, amelyek segítségével a kender  thc-tartalmát ki lehet nyerni és hasznosítani a lábosban vagy serpenyőben.

herb-marijuana-cookbook

A könyve szerzői hangsúlyozzák, hogy ahányféle kannabisz van, annyiféle karaktere lesz az ételnek, annyiféle gyógyászati ereje lesz az általunk készített tányérnak. Melissa Parks szerint ezzel a növénnyel dolgozni pályafutásának legnagyobb kihívása, hiszen egyszerre kell ismernie tudományos-kémiai sajátosságait, és egyúttal megfelelően kell tudni ötvözni a többi konyhai alapanyaggal. Tesztelés, kóstolás, próba-ez a füves receptek alapja.

Merni vagy nem enni?

A kannabisz konyhai felhasználásának jelenleg kétféle ellenérvét szokták felhozni: egyrészt nem lehet tudni, melyik emberre miként hat a fogyasztása, másrészt sokan úgy vélik, egész egyszerűen nem finom.

Bár vannak, akik ahhoz hasonlítják a kannabisszal való fűzést, mint amikor bort használnunk egy étel elkészítéséhez, ám – az ellentábor szerint- , míg a bor hozzáad valami fontosat az adott étel karakteréhez, addig kannabisz elfedheti az ízeket. Laurie Wolf például határozottan felhívja  a figyelmet arra, hogy nem szabad, hogy a kannabisz domináljon az elkészített ételben. A mértékletességen van a hangsúly.

A kannavaj

A receptek bázisa egyébként egy speciális vaj (kannavaj vagy kendervaj), amelynek az elkészítése is hosszas munkát igényel. Alacsony hőmérsékleten, 5 órán át  kell főzni sótlan vajból és szárított kenderből. Nem szabad forralni, és másfél óránként kell megkeverni. A mixtúrát át kell szűrni, préselni egy finom szűrőn. A kész kendervajat hűtőben lehet tárolni, és számtalan módon lehet felhasználni (sütemények, levesek, húsok alapanyagaként).

Érdekesség, hogy a lettek például a mai napig használják és kedvelik a kender magjából készült speciális vajat. Ehhez megpirítják a magvakat, ledarálják, majd vajjal kikeverik.

Díva a hátsó kertből

A kender-szakácsok közül igazi You Tube-sztárrá nőtte ki agát a kanadai  Mary Jean Dunsdon, akit Watermelon (Weed Diva) néven ismernek rajongói. Kedvenc alapanyaga természetesen mi más, mint a kender: mojitot, margaritát ugyanúgy készít belőle mint csokis quinoa cupcake-et. Persze sikeréhez sokat adagol különleges pinup külseje is.  The Pot Pin Up Cookbook néven keress rá, ha érdekelnek különös ételei.

weet diva2
A Weed Diva

Watermelon egyébként  épp 15 000 dollárt szeretne összegyűjteni, hogy 1000 példányban piacra dobhassa hiánypótló könyvét, amelyben füves receptjeit osztja meg kezdő házi asszonyokkal. Mert kenderrel főzni rohadt nagy móka-ahogy egyik You Tube-videójában is hirdeti.

És ő aztán biztos tudja, hiszen minden receptje úgy kezdődik: végy egy adag kendert a kertből!

Facebook Comments