Orbán Viktor palóclevesének titka

Orbán Viktor palóclevesének titka

Orbán Viktor palóclevesének titka

Gondolom, ismered az érzést, amikor a rád bízott csecsemő vigasztalhatatlanul sír. És ismered a tehetetlenséget is, amikor nem tudsz vele mit kezdeni. Pelenkacsere, ringatás, séta fel és alá.  Mindhiába. Nos, ez a klasszikus eset Orbán Viktorral is megtörtént. Felesége pedig nem volt rest megírni.

Az abált szalonnától a Sacher tortáig

Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak a szakácskönyvét (A konyhaablakból) olvasgatom. Tele izmosabbnál izmosabb (értsd: férfias) étkekkel. Úgy mint: abált szalonna, disznótoros káposzta, nagykunsági birkapörkölt vagy épp tűzdelt vaddisznócomb.

738678_5Persze emellett számtalan -könnyebb- hagyományos étel is helyet kap a könyvben. Úgy tűnik, Lévai Anikó biztos kézzel nyúl a klasszikus alapanyagokhoz, és ez a szakácskönyvet nem épp a reformtáplálkozás híveinek bibliájának szánták.

 A legütősebb rész, a  disznóvágásról szóló fejezet, melyben szakavatott hozzáértőként szedi darabjaira a disznót, és mutatja meg, hogy is kell feldolgozni az egyes részeket.

Mit mondjak?

Kissé távol áll tőlem a sült vér illata  vagy a disznófej szétbontásának módszertana, de úgy tűnik, a miniszterelnök családjában fontos helyet kapnak az étkezésben a régi, hagyományos paraszti kultúra étkei.

A könyv savát-borsát azonban nem csak a különleges receptek adják, hanem a receptek közé ékelt történetek, melyek bepillantást engednek a miniszterelnök politikai és magánéletébe.

Amikor Orbán Viktor a pesztra

baby-696981_640
(A kép csak illusztráció. Forrás: pixabay.com)

Ahogy minden családi legendáriumban, így náluk is megesett egy kacagtató első gyerekes-történet, ez persze akár veled, velem is megtörténhetett volna.

Első gyerekes szülőként van, hogy  túlzott aggodalommal fűszerezett szőrszálhasogatással próbáljuk megoldani a felmerülő problémákat, vagy épp ellenkezőleg: a tudatlanság bátorságával ugrunk fejest egy-egy váratlan dolog megoldásának.

A Bibó szakkollégiumban Szájer József felesége, Handó Tünde kérte meg Orbán Viktort és Lévai Anikót, hogy vigyázzanak 6 hónapos babájára, amíg elszalad könyvtárba.

Ám a teli babapocak ellenére (édesanyja megszoptatta a kicsit, mielőtt elment), egy óra múlva az addig békésen szundikáló kisbaba sírni kezdett, és hiába a ringatás, ének és séta, nem lehetett megvigasztalni. Miután mohón itta a neki adott teát, a miniszterelnök arra következtetésre jutott, hogy “valahogy meg kell etetnünk, mert a végén még átjönnek a Gyiviből” (a szomszéd épületben kapott ugyanis helyet a Gyermek-és Ifjúságvédelmi Intézet).

A miniszterelnök és a hozzátáplálás

Hamarosan fel is fedezett egy zománcos lábost a hűtőszekrényben, amiben jóféle hazai palócleves lapult, amit gyorsan felmelegített.

Persze felesége egyből aggodalmaskodni kezdett, hogy egy ekkora gyerek csak pépet ehet, mire a miniszterelnök kerített egy tésztaszűrőt, amin átpasszírozta a tartalmas levest.  Végül Szájer József teáskanalával gondosan megetették palóclevessel a picit, aki jóllakottan szundított el.

Amikor Handó Tünde megérkezett, csak ennyit bírt mondani:

“-Úristen, mit adtatok neki?

-Palóclevest- feleltük egyszerre”.

Ekkor derült ki, hogy a pici -anyatejen és gyümölcsön kívül- még semmit nem kapott édesanyjától.

“-Nos- szólalt meg Viktor, miközben próbált megnyugtatóan mosolyogni a feldúlt Tündére-, attól tartok, az átszoktatás ezzel a mai palóclevessel meg is történt…”

Nos, mi meg tegyük hozzá, hogy ez esetben a hozzátáplálás nem a védőnői ajánlások mentén történt.

Ha tetszett a történet, lájkold Facebook oldalamat!

A történet és az idézet forrása: Lévai Anikó: A konyhaablakból. Jokerex Kiadó. 2007. Bp. 102-103.p

Facebook Comments