Egy fanatikus (vega) fazon: Steve Jobs

Egy fanatikus (vega) fazon: Steve Jobs

Egy fanatikus (vega) fazon: Steve Jobs

Legendásan büdös ember hírében állt. Mivel meggyőződése volt, hogy az ember a húsevés miatt lesz büdös, ezért mellőzte a tisztálkodószerek használatát vagy épp a rendszeres fürdést. Ez tetézte azzal, hogy sokáig mezítláb jelent meg a cég ülésein vagy épp fontos tárgyalásokon, ahol tárgyalópartnereinek és munkatársainak kellemetlen órákat okozott vécékagylóban beáztatott lábának orrfacsaró bűzével.

Az ő életében a pszichedelikus drogok, az indiai spirituális útkeresés, a zen buddhizmus és meditáció, Bob Dylan és a szélsőséges vegetarianizmus mind-mind inspiráló erők voltak.

“A leginspirálóbb vezető, akivel valaha találkoztam” – mondta róla Bill Gates, a Microsoft alapítója, amikor 1988-ban megkérdezték, melyik vezető gyakorolta rá a legnagyobb hatást. Szerinte Jobsnak hite van termékei kiválóságában, és ezt a hitet képes másokba is átplántálni.

Jobs megteremtette annak lehetőségét, hogy az Apple és vele új, felhasználóbarát számítógépek születhessenek meg, hogy a digitális zene élvezete új formát öltsön, hogy kézbe vehessük az iPodot és iPhone-t és, vagy hogy az animációs filmgyártás hihetetlen megújuláson menjen keresztül.

Karotinaemia és káros nyálka

 A vegetáriánus táplálkozásra való átállásban –főiskolás évei során- különösen két könyv hatott rá: Frances Moore Lappé Diet for a Small Planet (Étrend egy kis bolygó számára), valamint Arnold Ehret XX. századi táplálkozási fanatikus Muculess Diet Healing System (A nyálkamentes diéta gyógyító rendszere).

Míg Lappé műve elsősorban ideológiát szolgáltatott számára a vega táplálkozás mellett (annak személyes és globális szinten is kimutatható előnyeit taglalja), addig Ehret könyve életének szerves részévé tette a rendszeres böjtöket. Ehret szerint táplálkozásunkból mellőzni kell a teljes kiőrlésű gabonákat, rizst, kenyeret, tejet, és csak gyümölcsöket valamint keményítőmentes zöldségeket szabad enni, így nem képződik káros nyálka a szervezetünkben.

Jobs fanatikus volt vega étkezésében és böjtjeiben is. Szívesen próbált ki mindenféle extrém diétát, répa-vagy alma monodiétát, purgálást és böjtölést. Állítólag egyszer -a hetekig tartó sárgarépa fogyasztás következtében- karotinaemia kapott: narancssárga lett a bőre és nyálkahártyája. Máskor hetekig csak leveles zöldségeket vagy csak és kizárólag almát evett. Az alma egyébként is kitüntetett szerepet kapott életének ezen szakaszában.

Almák és névadók

Egy diáktársával való megismerkedését követően egy 90 hektáros almafarm (All One Farm), amolyan klasszikus kommuna vezetésével bízták meg egy nyáron.

„Steve dolga az volt, hogy egy csapat dilis élén megmetssze és gatyába rázza az almást” (Isaacson, 2011., 56.p).

Krisnás szerzetesek és tanítványaik jártak a farmra, ahol hatalmas vega lakomákat tartottak. Az álom azonban hamar szertefoszlott, mikor Jobs szerint a farm elanyagiasodott. Ekkor el is hagyta a kommunát, ám 1976-ben egy fontos döntést megelőzően visszatért.

Épp nevet kerestek az ültetvényről visszafelé jövet új, formálódó cégüknek.

„Apple Computer”- jelentette ki Jobs. Vicces és szellemes, ráadásul a telefonkönyvben megelőzik vele az Atarit is.

És ha már az alma, és némi rousseau-i „vissza a természetbe” áthallás: a Macintosh számítógép is egy könnyű, jellegzetes ízű és piros héjú kanadai almafajtáról kapta nevét (McIntosh).

Jobs rákkal való küzdelmében egyébként fontos szerepet kapott sajátos étkezése.

Forrásom: Walter Isaacson: Steve Jobs, HVG Kiadó, Bp. 2011.

Facebook Comments