A Maci kávé kis titkai

A Maci kávé kis titkai

A Maci kávé kis titkai

A Maci kávé az „olyanminthafelnőttlennék” érzése egy bögrébe öntve. A Maci kávé –legalábbis az én korosztályomnak- egy nosztalgikus emlék, egy soha el nem felejthető íz a nyelvemen. De mi a csudából készült?

Ha elmerülsz egy kissé a gabonakávék világában (bevallom, én csak elméleti szinten, merthogy egyelőre megrögzött kávé-szenvedéllyel küszködöm), akkor tapasztalhatod, hogy a legtöbben bizony található cikória. Ahogy a koffeinmentes Maci kávénak is szilárd és megingathatatlan alapja a cikória.

De őszintén! Te tudod, hogy ez micsoda pontosan?

intybus-chicory-stalk-834279_640

Ismerős ez a gyönyörű kék virágú, talán gyomnak titulált növény? Úton-útszélen sokszor találkozhatsz vele. Ez a vad cikória, leánykori nevén mezei katáng vagy katángkóró, mely leginkább az Alföldön terjedt el.

Hívják napra nézőnek is, vagy napra-járónak, hiszen virágai szép időben, reggel nyílnak, és a Nap felé fordulnak.

A gyom kifejezés kifejezetten sértő számára, hiszen szinte minden része gyógyhatású: máj-és vesebántalmakra, felfúvódásra, bélgázképződés ellen, étvágytalanság esetén használja a népi gyógyászat.

No, de a gyökere! Ott van elásva a lényeg!

Nos, igen. Ha igaz Maci kávéra vágysz, akkor húzz ki pár mezei katángot, és ess neki a gyökerének.

De ne szaladunk ennyire előre!

Természetesen manapság már nem a vad verzióból készülnek a pótkávék, hanem kifejezetten a mezei katáng nemesítésével hozták létre a cikórát, melynek nemcsak gyökerét használjuk (kávénak), hanem vannak a levelükért termesztett, salátának való fajtái is.

A katáng gyökere egyébként inulint, egy cukorszerű anyagot halmoz fel (akárcsak a csicsóka). Érdekesség, hogy a termesztett cikóriában ez nagyobb mennyiségben fordul elő.

Az inulin prebiotikumként hat, tehát kedvező közeget nyújt a jó bélbaktériumoknak, és védelmet nyújthat különféle kórokozókkal szemben. Így kifejezetten terápiás hatása lehet egy-egy adag Maci vagy cikória kávénak a gyerekek számára!

Így készíts otthon Maci kávét!

Ha szeretnéd, akár te is készíthetsz otthon cikória kávét. Ehhez keress olyan helyet, ahol tiszta mezei katángot szedhetsz. Húzd ki a növényt (de még jobb, ha kiásod) válaszdcoffee-932259_640 el a szárától a gyökeret, és nagyon alaposan tisztítsd meg kefével. Ezt követően feldarabolhatod, de van, aki kihasználja azt, hogy jól forgácsolható, így kis forgácsdarabkákat is gyárthatsz belőle.

Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, és terítsd el rajta a darabkákat. 180 fokon 1-2 óra alatt meg lehet sütni (ha a forgácsos módszert választod, hamarabb is végezhetsz) Ha kihűlt, le tudod darálni kávédarálóban. Mehet rá a forró víz vagy tej (egy bögrényihez kb. 2 evőkanálnyi), pihentesd egy kicsit, majd szűrd le, és máris újra gyereknek érezheted magad!

Facebook Comments