Egy gyógynövény, ami 2015 óta Hungarikum

Egy gyógynövény, ami 2015 óta Hungarikum

Egy gyógynövény, ami 2015 óta Hungarikum

2013-ban indult el egy nagyon figyelemreméltó kezdeményezés (az Év Gyógynövénye), amely szeretné ráirányítani a figyelmet a gyógynövényekre, hatásaikra és a velük kapcsolatos ismeretekre. A kezdeményezés életre hívója Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya, melynek tagjai gyógynövények iránt érdeklődő és azok kutatásával foglalkozó szakemberek.

Ez a kezdeményezés azért is nagyon szimpatikus, mert az Év Gyógynövények bemutatása igen alapos, tudományos szakirodalmi alapokon nyugszik. 

A tavalyi esztendőben a kamillát, vagy más néven orvosi székfüvet (Matricaria recutita) választották az Év Gyógynövényének.

A kamilla elnevezés görög eredetű:  chamos (föld) és milos (alma) szavak összetételéből származik. Azt hiszem, ez a a gyógynövény, ami a legtöbb háztartásban megtalálható. Napjainkban elsősorban teaként alkalmazzák virágát, de gyógynövény keverékekben, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményekben és kozmetikumokban is gyakran előfordul. Nagyon népszerű illóolajként is.

Töretlen népszerűsége már az ókortól megfigyelhető: illóolaját mumifikálásra, teáját különféle italok készítéséhez és menstruációs panaszok csillapítására használták az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak. 

Talán nem véletlen, hogy a legtöbb országban szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvekben. is.  A hatályos VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a a  Matricariae aetheroleum (kamillaolaj), a Matricariae extractum fluidum (folyékony kamillakivonat) és a Matricariae flos (kamillavirágzat) is szerepel.  

Igaz, hogy a kamilla egész Magyarországon előfordul, de kifejezetten drog célú gyűjtőhelyei a Tiszántúlon vannak.  

“Az „alföldi kamillavirágzat” erős, zamatos, kellemes illatú, kissé kesernyés ízű, feldolgozáskor nem esik szét, α-bizabolol-tartalma pedig legalább 20%”-olvasható Kovács Bernadett, Gosztola Beáta, Rédei Dóra és Csupor Dezső közös tanulmányában.

Milyen panaszokra használhatod a kamillát?

A népi gyógyászatban teáját elsősorban emésztési panaszok és a gyomor nyálkahártya gyulladásainak enyhítésére valamint emésztési panaszok és bélgörcsök oldására használják már évszázadok óta, és nem véletlenül. Immár  kísérleti adatok is alátámasztják eme jótékony hatását.

Szintén klinikai kutatások bizonyítják, hogy a kamillát a bőr gyulladásos betegségeinek (ekcéma, kontakt dermatitisz, atópiás dermatitisz) kezelésére is bátran használhatjuk kenőcsök, krémek és borogatások formájában.

Ami számomra is újdonság volt, hogy a kamilla illóolaja in vitro kísérletekben igen erős antibakteriális és antivirális tulajdonságokat mutatott. Érdekesség, hogy az egyik legerősebb baktericid hatást a Helicobacter pylori fertőzésben mutatta.

Tudtad?

A kézi erővel begyűjtött vadon termő kamilla, amely az Alföld eredetmegjelölésben meghatározott területeiről származik, 2015-óta Hungarikumnak minősül.

Tényleg allergizálhat a kamilla?

Nos, ez egy tévhit. Az allergiás esetek többségét ugyanis nem a kamilla okozza, hanem az ömlesztett gyógynövénybe keveredett szennyeződést okozó nehézszagú pipitér.

Ezért is fontos, hogy megbízható helyről, megbízható forrásból származó kamillát használjunk mindig!

Valóban letarolja a bélbolyhokat a rendszeres kamillatea fogyasztás?

E téveszme széleskörű elterjesztése a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsihoz köthető, aki előadásaiban is gyakran hangoztatja, de könyvében, A bükki füvesember gyógynövényei-ben is olvasható, hogy ” …egy évig napi rendszerességgel nem szabad használni, mert a bélbolyhokat tönkreteszi”. (Szabó György. 2008. 140.p)

Csupor Dezső Ködpiszkáló blogjában le is írja, hogy ez egész egyszerűen nem igaz. Sem az Európai Gyógyszerügynökség jelentése, sem a kamilla kémiai paraméterei, sem pedig az igen széleskörű klinikai vizsgálatok nem támasztják alá ezt az állítást.

A kamilla az egyik legbiztonságosabb, tartósan is alkalmazható gyógynövények közé tartozik.

Használd te is bátran!

1-2 teáskanálnyi szárított kamillavirágot forrázz le egy csészényi vízzel, és hagyd állni 10-15 percig. Szűrd, és langyosan fogyaszd!

Korábbi posztomban a kamillás forgató módszeréről írtam. Olvastad már?

Facebook Comments