“Ha valaki paleozik a faluban, azt becserkészem. És behívom elbeszélgetésre”

“Ha valaki paleozik a faluban, azt becserkészem. És behívom elbeszélgetésre”

Ez a fenyegetésnek semmiképp nem nevezhető mondat egy alföldi kis település házi orvosának szájából hangzott el. Paleo a házi doki szemüvegén keresztül.

Vérre menő?

Paleozok- egyre gyakrabban hallom, olvasom ezeket a mondatokat különböző életmód oldalakon, fórumokon. És ezekben a csoportokban gyakran különös dolgok zajlanak.

Sokan nagyon nehéznek találják a paleot, mert imitt-amott valóban hajlamosak a követői szélsőségekbe átcsapni. Elég, ha becsatlakozol egy paleos fórumba a neten, és meg fogsz lepődni, milyen indulatokat tud generálni az, hogy ki milyen alapanyagokra esküszik. Kinek, mi a paleobb.

Vérre menő vitákat tud generálni, hogy ki melyik szakirodalom, szaktekintély, irányzat követője, és hogy ez vagy az az alapanyag vajon beilleszthető-e a paleoba. És bizony néha igencsak kritikus hangnemet tudnak megütni az önjelölt paleo-guruk. Sokszor az az ember érzése, hogy halálos veszélynek lesz kitéve, ha ezt vagy azt az alapanyagot nem megfelelően használja. Vagy ha nem akar tízezreket költeni olyan alapanyagokra, termékekre, amelyek most nagyon felkapottak.

2540917700_cd92dbf5fa_o
Cicaharc a paleo körül?

Pedig a paleo egy életforma, egy evolúciós medicina, amit mindig is követtünk. Csak időközben lekanyarodtunk erről az útról- vallja dr. Vereczkey Csaba házi orvos, aki maga is követi a paleot, és orvosként egy nagyon letisztult, számomra rendkívül szimpatikus módon tekint erre az irányzatra. Ebben a posztban elsősorban az ő előadása mentén, melyet nemrégiben volt szerencsém meghallgatni Kisteleken, szeretném bemutatni a számomra legfontosabb irányelveket.

Önismereti spartan race

Vereczkey doktor szerint a paleo egy önismereti túra, amelyben két dolgot kell szem előtt tartanod:

  1. Mi árt nekem?
  2. Mi nem árt nekem?

Alapelve pedig az, hogy büntetlenül te sem ehetsz meg mindent.

Szerinte nincs két egyforma paleo étrend. Ez is egyénileg változik, kinek mi használ. Kinek, mi a rossz.

Paleo, az evolúciós medicina

Gondoljunk csak bele: az alapanyagok nem sokat változtak. Ugyanúgy sütünk, főzünk, mint régen. Csak az irány lett némiképp rossz.

Korunk szó szerint szénhidrát-mérgezésben szenved-hangzott el az előadáson. A doktor úr  tapasztalata szerint étkezésünknek gyakran 80%-át a szénhidrátok teszik ki. Példaként említette, hogy ha reggel elindul a gyereked az iskolába és te a munkába, szénhidrát alapú étkezésekre csábít minden: a lángosos, a hamburgeres, a péksüteményes.

5-chickens-and-a-cat-1566478
A paleo vonzásában

Emellett csupa olyan dologgal mérgezzük szervezetünket, amely a bél gyulladásához vezet: feldolgozott élelmiszerek, félkész termékek, tele adalékanyagokkal, tartósítószerekkel. Olyanokkal, amelyek az elmúlt 30-50 évben kerültek bele az élelmiszerekbe.

Ennek pedig számtalan következménye lehet: emésztési zavarok, allergia, mozgásszervi-ízületi problémák, anyagcsere-zavarok. Kialakulhat egy sor, a mindennapi életet megnehezítő tünet, amivel nem feltétlenül tud a hagyományos orvoslás mit kezdeni. A beteg ténfereg egyik kivizsgálásról a másikra, diagnózis nélkül.

Ilyenkor érdemes átgondolni, az előbb feltett önismereti kérdéseket: mi árt nekem, és mi nem árt nekem?

kövérség
Már cukorbeteg?

De mégis: mit (t)ehetek?

Melyek azok a legfontosabb irányelvek, amelyeket érdemes átgondolni neked is, ha érdekel ez a szemlélet? A doktor úr a következőket javasolja:

  • a leghagyományosabb, egyszerű alapanyagokkal kellene dolgoznod: étkezésed alapja a zöldség-hús-zsír legyen
  • mindig szezonális alapanyagokat használj
  • mindig helyi alapanyagokkal dolgozz (nem kell távoli, egzotikus helyekről származó gyümölcsökkel, hozzávalókkal teletömni az étrended)
  • kerüld az ipari, feldolgozott termékeket, tartósítószerek, adalékanyagokat (konzerv, szószok, félkész termékek stb.)
  • igyekezz kihagyni az étrendedből a sütőipari termékeket
  • szintén célszerű mellőzni a tejet az étrendből
  • teljesen hagyd el az étrendedből a cukor-rizs-liszt-krumpli négyeset
  • nagyon fontos, hogy át kell programozni a gondolkodásunkat, és az édes ízt minél inkább elfelejteni 
  • a gyümölcsök fogyasztásakor mindig jusson eszedbe, hogy ezek is cukrot (fruktózt) tartalmaznak. Tehát mértékkel és szezonális gyümölcsöt egyél!
  • inkább hagyd el a dolgokat az étrendedből, nem feltétlenül kell mindig mindent visszapótolni bármi áron: a rántott hús bundáját nem kell mással pótolni, inkább készítsd kevesebbszer. A rántást sem kell pótolni a főzelékben-sűríts magával a benne lévő zöldségekkel!
Nyári szezon
Nyári szezon

Kíváncsi vagy, hogy hat ez az étrend a szervezetedre?

Egy egyszerű módszerrel -melyet szintén az előadáson ismerhettünk meg – kipróbálhatod egy hét alatt, csak kövesd az alábbi egyszerű tanácsokat!

1-2. nap: Hagyj ki minden tejterméket és a tejet az étrendedből!
3.-4. nap: Ne fogyassz krumplit se!
5.-6. nap: Ne fogyassz semmilyen gabonafélét és a belőle készült termékeket!

A 7. nap szakítsd félbe a diétát (ennyi idő elég a szervezetednek, hogy a bélrendszer megnyugodjon), és egyél újra a régiek szerint (pl. egyél meg egy jó kis tejfölös-sajtos lángost ezen a napon). Figyeld, hogy reagál a szervezeted!

Tanulságos lehet ez a kis kísérlet az önismereti úton.

Facebook Comments