Vajon mitől szipogott Habony Árpád a Heart Ibizában? Számtalan mém született az elmúlt napokban ennek a kérdésnek a megválaszolására. Az erős füst és a fáradtság? Vagy a táncos lányok kábító látványa? Esetleg a japán menü? Az Ez egy chopper, édes is beszáll a mémgyártásba.
A katalán séf, Ferrán Adriá és a szintén világhírű Cirque du Soleil nevével fémjelzett Heart Ibizának a híre lehet, hogy ez idáig nem csengett ismerősen sokaknak. A héten azonban felbukkant egy –a hely hangulatát állítólag híven tükröző- reklámvideó, amiben egy ismerős arc szipogásának és pislogásának köszönhetően máris közeli ismerősünkké vált ez a vendéglátóhely.
Szinte minden
A Heart Ibizában állítólag naponta 3000 ember kóstolhatja meg a molekuláris konyha művészetének hódoló séf különleges fogásait, extrém tálalásait. Szó se róla: a hely valóban meghökkentő élményeket ad annak, aki hajlandó mélyen a pénztárcájába nyúlni.
A terasz, amely a Baraka nevet viseli egyfajta street food-piac hangulatot tükröz, ahol különféle nemzetközi ételt (amerikai hot dog, japán szusi, mexikói taco) kóstolhatnak meg 80 euróért az ide betérők. Természetesen mindent modern tálalásban.
A földszinti „Supper” részlegben, amely étterem-varieté jellemzőkkel bír, 80 séf és 330 fős kiszolgáló személyzet áll a vendégek rendelkezésére, hogy választhassanak számtalan nemzetközi menü, japán, spanyol, mexikói vagy épp perui közül.
A klubban esténként 600-700 ember élvezheti a feltálalt a művészeti élményeket, a különleges show műsort. Az esti csapatáson már elsősorban az alkohol fogyasztás játssza a főszerepet, de itt is lehet ételt rendelni.
No, de mitől szipog Habony Árpád a Heart Ibizában?
Az internetes mémgyár első poénja a tormához kötötte Habony szipogását. Felszalad ugyebár, mint a torma.
Miért is ne?
Ahogy beleástam magam a Heart Ibiza Facebook -és Instagram-oldalába, rögtön felbukkant a szusi, amit a street food ételek közül több –itt megfordult- vendég is lelkesen dicsér.
Egyébként több helyen is ikonikus képként jelenik meg a széken tálalt szusi. Amolyan show elemként.
Szóval, lehet nagyokat pislogni és szipogni ettől is:
Mar, mint a vaszabi
Aki már evett szusit, az jól ismeri ismeri a vaszabit is, és tudja jól: a vaszabi piszok erős. A vaszabit, melyet Japánban fűszerként használnak, a Wasabi a japonica nevű gyökértörzs lereszelésével állítják elő, és hagyományosan cápabőrrel bevont vágódeszkán reszelik le. A lereszelt vaszabit kicsit pihentetni kell, hogy fokozódjon az íz, és gyúrhatóvá váljon. Ennél tovább viszont nem szabad állni hagyni! Frissen kell elfogyasztani.
Érdekessége, hogy míg a chillinek a szájban, s különösen a nyelven van csípős íze, a vaszabi csípőssége az orrot és a torkot támadja be. Hasonlóan a tormához és a mustárhoz, az erősségét a gyökértörzsben lévő mustárolaj okozza.
Nem véletlen, hogy-bár eredetüket tekintve messze állnak egymástól – a vaszabit japán tormának is nevezik.
Csavar, csavar,csavar
A csípős élelmiszerekben olyan kémiai anyag található meg, ami az orrban, szájban megtalálható fájdalom-és hőérzékelő receptorokra tapad, és olyan üzenetet küld az agynak, hogy „szinte égünk” belülről. Az agy viszont válaszában tűzoltásra szólítja fel testünket: izzadással, orrfolyással, hunyorgással, felpörgetett anyagcserével reagálunk a tüzes élményre.
Vizuálisan érzékeltetve: tulajdonképp szinte a homlokunkig csavarja a csípős érzés az orrot.
Egyébiránt gyógyító hatása is van, ám
A japán torma állítólag jótékony hatással bír az emésztésre, és egyfajta növényi antibiotikum is. Elpusztítja ugyanis a gombákat, vírusokat, és kiválóan használható felső légúti és húgyúti fertőzések esetén is.
Szóval, megéri a pár másodpercnyi hunyorgás és pislogás.
Sajnos Európában többnyire tubusos krémként, vagy vízhez adagolható porként kapható. És úgy tűnik, hogy az éttermekben felszolgált változatot is előszeretettel hamisítják a hagyományos tormával, melyhez keményítőt és némi zöld ételfestéket kevernek.
Mindenki nyugodjon le! A Heart Ibizában azért bizonyára kellően csípős. És eredeti.
Forrásaim:
http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20130916-mashogy-csip-a-torma-es-mashogy-a-csili.html