Ünnepek környékén észrevettem, hogy mindig felüti a fejét az akut probléma: mivel készítsen édességet egy cukorbeteg? Bizonytalanság, félreinformáltság és zűrzavar-sokszor tapasztalom ezt a vevők körében.
Cukorbetegek részére ma már számtalan természetes édesítő áll rendelkezésre, amelyekkel pótolhatják az édes ízt a karácsonyi édességekben. A xilit (marketing nevén: nyírfacukor), az eritrit és a sztívai- mind-mind kiváló alternatívái a cukornak. Azt gondolnánk, ma már a bőség zavar miatt nem tudnak választani ezek közül a termékek közül a cukrot elhagyni kényszerülők, de a valóság sajnos ennél elszomorítóbb.
Cukor-káosz
Számomra még mindig megdöbbentő, mennyire nem ismerik ezeket az édesítőket az érintettek. Van, hogy a diabetológián felírják a gyümölcscukrot (fruktózt), amiről azt gondolja a cukorbeteg, hogy korlátlanul fogyaszthatja, pedig valójában napi kb. 30 g elfogyasztása ajánlott ebből is (és ebben már benne van a napi gyümölccsel bevitt fruktóz is).
Máskor a lelkére köti az orvosa, hogy csak a mesterséges édesítőszerekben bízzon, és véletlenül se vegyen xilitet vagy eritritet, hiszen ezek újkori hóbortok, nem ismerjük hatásukat. Remélem, az olvasók többségének nem újdonság, hogy ezeket is használhatják a cukorbetegek.
Sokszor hatalmas zűrzavar van a szőlőcukor és gyümölcscukor fogalmával kapcsolatban is. Igen, bizony volt olyan cukrász vevőm, aki tőlem tudta meg, hogy szőlőcukor, nem alkalmas arra, hogy diabetikus süteményt készítsenek vele. Ő ugyanis abban a hitben volt, hogy a fruktóz a szőlőcukor másik elnevezése.
Mézes gondok
De mi a helyzet a mézzel? A karácsony előtti időszakban –legalább egy tepsinyi mézeskalács kisütéséig- minden konyhában előkerül ez a finomság.
Természetes, gyógyító hatású, kellemes ízű- ez az, ami elsőként eszünkbe jut a mézről. Akkor mi lehet vele a gond?
Sajnos hiába a sok pozitív egészségügyi hatás, a kereskedelmi forgalomban kapható normál mézek GI indexe (glikémiás index, ami megmutatja, mennyire emeli meg vércukorszintünket az adott élelmiszer) akár 87-es is lehet. Ez magas értéknek számít, így a cukorbetegek számára nem ajánlott a fogyasztása.
Amennyiben azonban egy cukorbetegnek jól be van állítva a vércukorszintje, alkalomadtán beilleszthető a méz az étrendjébe. Ilyenkor célszerű a mézet magas rost-vagy fehérjetartalmú ételekkel együtt fogyasztani. Ezekkel ugyanis lassítani lehet a felszívódását.
Jó tudni, hogy 1 evőkanál méz szénhidráttartalma 12 gramm.
Mézpótlás? Igen!
Kevesen tudják, de léteznek kiváló mézpótló készítmények cukorbetegek számára is. Ezek ízben, állagban is hasonlítanak a mézhez, és nemcsak cukorbetegek, de virágporra és mézre érzékenyek is fogyaszthatják.
Biztonsággal használhatóak befőttek, sütemények készítéséhez, gyümölcslevek, teák ízesítéséhez is, hiszen főzés- és sütésállók. Hidd el, érdemes legalább ilyenkor kipróbálni a mézpótlót.
Hogy neked is mézédes lehessen a karácsony.